Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]sesje w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szaleq
Witam

Napisałem całkiem przyzwoity skrypt logowania oparty na sesjach. Wszystko fajnie chodzi, ale... Po zamknięciu przegladarki i jej ponownym otworzeniu (o ile nie nacisnalem wczesniej przycisku wyloguj) sesje wciaz istnieją. Nie mam pojęcia jak to rozwiązać, czy da sie coś ustawić na serwerze, czy jak? Szukalem odpowiedzi, ale jakoś nikt o tym nie pisze. Chodzi mi dokladnie o to, żeby po zamknięciu przeglądarki sesje były usuwane/stawały się nie ważne...

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
golaod
A my pewnie jesteśmy jasnowidzami i wiemy jak Twój skrypt działa.
zavada
Witam!
Ja też miałem ten problem. Pewnie korzystasz z Firefox'a, nie? ;P. Na pocżatku mówię, że to może nie jest błąd twojego skryptu. Jeśli zamykasz kartę w Firefoxie (np. z tą Twoją stroną logowania, a nie zamykasz programu Firefox (masz włączone inne karty lub pobierasz pliki, to sesja się nie usuwa (w IE tak nie ma). Spróbuj wyłączyć całą przeglądarkę X'em u góry, później zobacz, czy nie ma firefox.exe w procesach (Ctrl+Alt+Del, zakładka Procesy). Jak nie ma to włącz i ciesz się swoim przyzwoitym systemem logowania ;P

Jakbyś czegoś nie wiedział, to pisz.

Mam nadziję, że pomogłem winksmiley.jpg
thek
Musiałbyś co pewien czas sprawdzać połączenie klienta z serwerem by tak naprawdę to wykryć. Do tego służy connection_status. W komentarzach do manuala tej funkcji koleś wpisał jak testował sprawdzenie wyjścia usera z "chata". Coś podobnego byś musiał stworzyć. Z tym, że dorzucałbyś jeszcze killowanie sesji.
szaleq
Cytat(zavada @ 25.08.2009, 09:48:33 ) *
Pewnie korzystasz z Firefox'a, nie? ;P. Na pocżatku mówię, że to może nie jest błąd twojego skryptu.

Fakt, korzystam z Firefox'a. w innych browserach nie sprawdzalem. I rzeczywiście, po zamknięciu całkowicie programu sesje sa usuwane. Czyli wina przegladarki biggrin.gif Dzieki za pomoc. A że skrypt poza sesjami ustawia ciasteczka które wygasaja po 10 minutach, wiec raczej wszystko jest ok.
Cytat
A my pewnie jesteśmy jasnowidzami i wiemy jak Twój skrypt działa.

golaod, Wcale nie uwarzam że ktoś jest jasnowidzem, po prostu założylem że to nie ma nic wspólnego ze skryptem, bo wszystko w nim jest ok. A że Firefox nie usuwa sesji po zamknięciu tylko karty, o czym nie mialem pojęcia, to mój problem rozwiazany.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.