Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Odkodowanie ciagu znakow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wolfie
Witam,

Mecze sie z tym i mecze i nie moge rozwiazac problemu

Czy ktos wie jakiej funkcji uzyc z jakimi parametrami zeby odkodowac taki ciag znakow :

Cytat
agnieszka =?ISO-8859-2?Q?jo=B3ki_po
erix
iconv + html_entity_decode, tylko musisz sobie odpowiednio to wyciągnąć.
Wolfie
Gwoli wyjasnienia, rozumiem ze ten tekst :

Cytat
?ISO-8859-2?Q?

Oznacza ze dany tekst jest kodowany w ISO-8859-2. Wiec teoretycznie powinny wyswietlac sie polskie znaki ?

Czyli jakbym przestawil kodowanie przegladarki na iso-8859-2 to powinno wszystko sie ladnie wyswietlac ? dobrze mysle ?

Bo w rzeczywistosci sie tak nie dzieje.......moze ktos sie wypowiedziec bo nie znam sie na kodowaniu......
erix
Nie, ten ciąg definiuje kodowanie TYLKO dla danego nagłówka.

Twoim zadaniem jest rozpoznać kodowanie, rozkodować encje (=B3) i ew. przekonwertować całość na Twoje kodowanie.
Wolfie
A mozesz cos blizej powiedziec albo podac jakis przyklad bo juz jestem sfrustrowany po calym dniu prob z roznymi funkcjami typu encode i decode......

Jak wrzucam ciag znakow do ktorejs z funkcji iconv() lub html_entity_decode() to nic sie nie dzieje , zwracaja ten sam identyczny ciag znakow....
Pawel_W
zależy jak wrzucasz biggrin.gif

bo jak wrzucisz tak:
  1. iconv('jakis_tekst');

to rzeczywiście nic nie zwróci, musisz tak:
  1. $zmienna = iconv('jakis_tekst');
Wolfie
Robie tak :

1. echo $text = 'agnieszka =?ISO-8859-2?Q?jo=B3ki_po';
  2. $string = iconv('ISO-8859-2', 'UTF-8', $text);
  3. $string1 = html_entity_decode($text);
  4.  
  5. echo $string.'<br/>';
  6. echo $string1.'<br/>';

A zwraca to :

Cytat

Zadnych zmian.....przewalilem tak juz chyba wszystkie prawie funkcje ktore maja decode albo encode w nazwie winksmiley.jpg , niektore troche lepsze wyniki zwracaly, no ale nie o to chodzi, tak jak napisal wyzej erix zeby uzyc tych dwoch funkcji tylko ze nic sie nie dzieje gdy ich uzywam......
Pawel_W
no a ten tekst na pewno jest zakodowany? bo normalnie to mialby jakies % albo x
Wolfie
To jest naglowek a dokladniej temat wiadomosci jaki sciagam sobie za pomoca napisanej przez siebie klasy MailboxAccess z servera gmail.

Przykladowo wyswietlane naglowki wygladaja tak :

Cytat
U 1)20-Jan-2009 =?ISO-8859-2?Q?Zesp= =?ISO-8859-2?Q?Gmail_jest (3934 chars)
U 2)20-Jan-2009 Piotr Nasalski lala (2046 chars)
3)20-Jan-2009 Izabela Klemberg (2077 chars)
U 4)20-Jan-2009 =?ISO-8859-2?Q?Ma=B3 bla (595 chars)
U 5)20-Jan-2009 agnieszka =?ISO-8859-2?Q?jo=B3ki_po (2026 chars)
6)20-Jan-2009 =?ISO-8859-2?Q?Piotr Test (2595 chars)
U 7)20-Jan-2009 peeat zostaw spam w spokoju.... (1586 chars)
8)20-Jan-2009 Partnership for Down You've added yourself to (2761 chars)
9)20-Jan-2009 Robert Greenwald Thank you for pledging to (5066 chars)

Jak widac te ktore powinny wyswietlac polskie znaki maja =?ISO-8859-2?Q? w tytule, ponadto =B3 to powinna byc litera "ł" wiec napewno jest to zakodowane......tylko nie wiem jak to odkodowac sciana.gif
phpion
Na wstępie zaznaczę, że nigdy nie miałem podobnego problemu więc moja odpowiedź może być... hmmm... no ale może się przydać.

Może po prostu wyślij sobie maila z polskimi znakami w tytule np. ęóąśłżźćń zobacz na co zostaną zamienione, a następnie zrób str_replace i po sprawie. Czasem nie warto szukać wyrafinowanych rozwiązań; szczególnie tyczy to sytuacji gdy nie wiemy co robić i działamy po omacku.
Wolfie
Zrobilem tak jak powiedziales phpion no i tutaj rozczarowanie smile.gif

Nie dojsc ze nie ma polskich znakow to jeszcze zauwazylem ze funkcja imap_headers() wyswietlajaca naglowki obcina tytuły !

Oto co zwrocila mi funkcja :
Cytat
U 254)25-Aug-2009 MAT . =?ISO-8859-2?Q?To_jest_te (2106 chars)

Jak widac zamiast spacji nie wiem dlaczego pojawiaja sie podkreslniki, gdy nie ma polskich znakow w tytule wogole nie wystepuje ten problem co mozna zauwazyc w poprzednim moim poscie.

A oto jak powinien wygladac ten tytul w oryginale :
Cytat
To jest teścik znaków języka polskiego

Wiec co proponujecie Panowie ?
phpion
Jeżeli chcesz pobrać cały tytuł skorzystaj z imap_headerinfo. Znajdziesz tam odpowiednią skladową (w zasadzie to 2 bo subject i Subject winksmiley.jpg ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.