OK... czas na mnie

Kod
#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <ctime>
#include <cmath>
#include <windows.h>
using namespace std;
void test(int zakres) {
bool dane[zakres+1];
int limit = (int)(sqrt(zakres));
int limit2 = zakres+1;
memset(dane, true, (zakres+1)*sizeof(bool) );
memset(dane, false, 2*sizeof(bool) );
for(register int i=2; i <= limit; i++) {
if( dane[i] == false ) {
continue;
}
for(register int j = 2*i; j <= zakres; j += i) {
dane[j] = false;
}
}
}
void test2(int zakres) {
int _zakres = (int)(zakres+1)/2;
bool dane[_zakres];
int limit = (int)sqrt(_zakres);
memset(dane, true, (_zakres)*sizeof(bool) );
memset(dane, false, sizeof(bool) );
for(register int i=1; i < limit; i++) {
for(register int j=3*i+1; j<_zakres; j += 2*i+1) {
dane[j] = false;
}
}
}
int main(int argc, char *argv[]) {
int prob, zakres;
cout << "Szukaj liczb pierwszych od 2 do: ";
cin >> zakres;
cout << " i powtorz razy: ";
cin >> prob;
cout << "\n";
clock_t start = clock();
for(register int r=0; r<prob; r++)
test(zakres);
cout << (double)(clock()-start)/CLOCKS_PER_SEC << " sekund dla test ze srednia:" << ((double)(clock()-start)/CLOCKS_PER_SEC)/prob << "\n";
system("pause");
clock_t start2 = clock();
for(register int r=0; r<prob; r++)
test2(zakres);
cout << (double)(clock()-start2)/CLOCKS_PER_SEC << " sekund dla test 2 ze srednia:" << ((double)(clock()-start2)/CLOCKS_PER_SEC)/prob << "\n";
system("pause");
return 0;
}
Nie bawiłem się w wyświetlanie... Funkcje mają liczyć ;P Są pamięciożerne, ale na moim kompie proces Core 2 Duo T5500 (laptop) miały niezłe czasy

Pierwsza (test) to klasyczna implementacją sitka. Drugi (test2) to malutka wariacja, gdzie lecę tylko i wyłącznie po liczbach nieparzystych. Wykonuje się wolniej, gdyż ma więcej operacji mnożenia po drodze w porównaniu do test, ale też może większy zakres objąć. C++ ma ograniczenie ilości pamięci dostępnej i z tego co mi system do niego przydzielił, pierwszy przeszukał w tym limicie jakieś 2.080.000 liczb, zaś drugi mniej więcej 2 razy tyle. Na pewno drugi liczy do 4.165.000 zanim się wysypie na braku pamięci

Dziwne jest jednak, że i tak w porównaniu do innych algorytmów liczy Ci o kilka rzędów wielkości lepiej. Albo masz sumer mega wypaśną maszynę, albo coś jest nie tak

Ja swój kod sprawdziłem na procku Core 2 Duo Centrino Duo T5500 (2 rdzenie po 1.83GHz) i pokazało mi w wyniku:
Cytat
Szukaj liczb pierwszych od 2 do: 1000000
i powtórz razy: 1000
11.937 sekund dla test ze srednia:0.011937
14.125 sekund dla test 2 ze srednia:0.014125
i po prostu zastanawiam się jakim cudem mogłeś 0.00850865 wykręcić, czyli niemal 2 razy lepszy. Jakby co to weź mój kod i przetestuj na swojej i podaj wyniki bym miał jakieś porównanie.
EDIT: Przetestowałem na swoim także Twój kod i pokazał on dla tych samych danych:
7.297 sekundy ze średnią 0.007297 na przebieg, więc chyba w moim będę musiał nieco się wziąć za ograniczenie mnożeń. Zwłaszcza że potem zmieniłem z memset na for jakie Ty masz i tylko mi się wyniki obliczeń pogorszyły. Zwłaszcza dla test, który musi używać 2 razy większej tablicy

Po daniu wszystkim równych szans z memsetem Twój zszedł nawet do 0.0049, ale zauważyłem, ze mój komp dziwnie chodził i była zastanawiająca różnica na niekorzyść algorytmu 2... test 0.011, a test2 0.015... Więc chyba jeszcze trzeba pooptymalizować

EDIT2: Trochę optymalizacji i test2 spadł do 0.0075, przy Twoim 0.0049

EDIT3: Trochę więcej optymalizacji... Średni czas zszedł do 0.0050 i różnice sa już na poziomie raczej spowolnienia samych pętli

Kod
void test2(int zakres) {
register int _zakres = (int)zakres/2;
bool dane[_zakres];
register int limit = (int)sqrt(_zakres), i=1, j, p=1, q;
memset(dane, true, (_zakres)*sizeof(bool) );
memset(dane, false, sizeof(bool) );
for(;i < limit; i++) {
p += 2;
q = p+i;
if(dane[i]) {
for(j=q; j<_zakres; j += p) {