napisałem taki kod do uploadu obrazków:
$obrazek = $_FILES['obrazek']; $nazwaobrazka = $_FILES['obrazek']['name']; $nowanazwaobrazka = $num_start.$nazwaobrazka; // tworzy nową nazwe pliku if($obrazek['type']=='image/jpeg') { $source = imagecreatefromjpeg($obrazek[tmp_name]); } elseif($obrazek['type']=='image/png') { $source = imagecreatefrompng($obrazek[tmp_name]); } elseif($obrazek['type']=='image/gif') { $source = imagecreatefromgif($obrazek[tmp_name]); } elseif($obrazek['type']=='image/pjpeg') { $source = imagecreatefromjpeg($obrazek[tmp_name]); } elseif($obrazek['type']=='image/x-png') { $source = imagecreatefrompng($obrazek[tmp_name]); } //obraz if (imagesy($source)<600 AND imagesx($source)<600) { if(imagesy($source)>imagesx($source)) { $new_height = imagesx($source); } else { $new_width = imagesy($source); } $dest = imagecreatetruecolor($new_width,$new_height); imagecopyresampled($dest,$source,0,0,0,0,$new_width,$new_height,imagesx($source),imagesy($source)); imagejpeg($dest,'../images/duze/'.$nowanazwaobrazka.'',99); imagedestroy($dest); } else { if(imagesy($source)>imagesx($source)) { $new_height = 600; } else { $new_width = 600; } $dest = imagecreatetruecolor($new_width,$new_height); imagecopyresampled($dest,$source,0,0,0,0,$new_width,$new_height,imagesx($source),imagesy($source)); imagejpeg($dest,'../images/duze/'.$nowanazwaobrazka.'',99); imagedestroy($dest); } //miniaturka if(imagesy($source)>imagesx($source)) { $new_height = 60; } else { $new_width = 60; } $dest = imagecreatetruecolor($new_width,$new_height); imagecopyresampled($dest,$source,0,0,0,0,$new_width,$new_height,imagesx($source),imagesy($source)); imagejpeg($dest,'../images/mini/'.$nowanazwaobrazka.'',99); imagedestroy($dest); imagedestroy($source);
i mam problem otóż jak obraz jest większy niż 600px x 600px to zmniejsza go i dobrze wgrywa, natomiast jak obraz jest mniejszy od 600px x 600px to zamiast wgrac go dobrze tzn stworzyc od nowa jak 1 bok 1 za duzy to zmniejszyc troche i wrzucic to zmniejsza go całkowicie nieraz nawet do 100x100px pomimo iz obraz ma 400x400px ? gdzie zrobiłem błąd ?