Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] strona na maila
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gosienkami
jak przesłać na maila stronę, zeby w mailu była wyświetlona jej cała zawartość

nexis
Przykład 4 w manualu
gosienkami
tak, ale mi chodzi zeby w mailu przechodził screen strony którą się wysłało na maila
nexis
Cytat(gosienkami @ 31.08.2009, 22:39:21 ) *
jak przesłać na maila stronę, zeby w mailu była wyświetlona jej cała zawartość

Cytat(gosienkami @ 31.08.2009, 22:59:44 ) *
tak, ale mi chodzi zeby w mailu przechodził screen strony którą się wysłało na maila

No to gratuluję umiejętności wytłumaczenia problemu.
gosienkami
hmm - zle wytłumaczyłam?
to jeszcze raz: mam stronę XXX z ofertę wysyłam ja na maila, i chce zeby zawartość tej oferty była wyswietlona w mailu.
pyro
Cytat(gosienkami @ 31.08.2009, 22:59:44 ) *

Spróbuję wymyśleć o co Ci chodzi, gdyż z Twoich postów się nie da tego wywnioskować.

Chodzi Ci o to, żeby w e-mailu przesłać screenshot jakiejś strony, tak, żeby wyświetlił się on w treści maila?
kfc4
Masz stronę z ofertą. Chcesz tą ofertę wysłać mailem. Chcesz to zrobić za pomocą funkcji mail() w PHP. Wszystko się zgadza? Jeśli tak to pobierz zawartość tej strony (file_get_contents) i ją wyświetl w treści tego maila.
gosienkami
Cytat(pyro @ 1.09.2009, 21:40:51 ) *
Chodzi Ci o to, żeby w e-mailu przesłać screenshot jakiejś strony, tak, żeby wyświetlił się on w treści maila?

tak,
p.s. i czy mozna w taki sposob zeby zawartosc strony w mailu miała wszystkie aktywne linki
phpion
Cytat(gosienkami @ 1.09.2009, 22:03:06 ) *
tak,
p.s. i czy mozna w taki sposob zeby zawartosc strony w mailu miała wszystkie aktywne linki

A widziałaś kiedyś screenshot z aktywnymi linkami? ...żenujący poziom komunikacji...
pyro
Cytat(gosienkami @ 1.09.2009, 22:03:06 ) *
tak,

To się zdecyduj. Zawartość strony czy screenshot. Ludzie muszą to wiedzieć, żeby móc Ci pomóc.
gosienkami
Cytat(phpion @ 1.09.2009, 22:06:25 ) *

nie widziałam , dlatego zapytałam o możliwości wyświetlania całej zawartość strony w mailu.
Robert1985
O matko skończcie tę żenadę. tongue.gif
Quider
Hmmm dział dobry... ale za chusteczkę nie potrafię zrozumieć problemu. Mogę się domyślać, ale co z tego, że ja się wysilę kiedy dostanę odpowiedź "ale to nie oto chodzi".

Po pierwsze jeśli zabierasz się za php, a już wszystko zawiodło przeczytaj instrukcję obsługi (manual).
Po drugie: jeśli nie znajdziesz odpowiedzi w manualu lub odpowiedz w/w nie będzie Cie satysfakcjonować napisz na forum.
No i po trzecie: "mam problem, ale nie wiem z czym" spoko winksmiley.jpg
f1xer
ok, czyli podsumujmy twój problem, chcesz wysłać ofertę, tak aby użytkownik zobaczył stronę o którą Ci chodzi tak? w takim razie powinnaś pobrać zawartość strony (curl albo file_get_content) a następnie pobraną stronę wysłać mailem w formacie HTML, ale uwaga niektóre strony nie będą poprawnie się wyświetlały z prostego powodu. Masz np. stronę o kodzie
  1. <head>
  2. <link rel="stylesheet" href="css/main.css">
  3. ...

Jak pewnie zauważyłaś link do stylu jest podany w formie względnej czyli użytkownik, który odbierze maila, nie zobaczy ostylowanej strony. Rada na to, parsowanie pobranej strony pod względem wyszukiwania atrybutów src href itd, i zamiana ich wartości na ścieżki bezwzględne czyli np. http://strona.pl/css/main.css

ok a teraz przykład:
  1. $strona=file_get_contents("http://wp.pl");
  2. echo $strona;

Uruchom to i zobaczysz że wyświetli się strona wp, ale bez większości obrazków, bez tła graficznego gdyż adresy tych elementów są podane względnie.
erix
Cytat
ak pewnie zauważyłaś link do stylu jest podany w formie względnej czyli użytkownik, który odbierze maila, nie zobaczy ostylowanej strony. Rada na to, parsowanie pobranej strony pod względem wyszukiwania atrybutów src href itd, i zamiana ich wartości na ścieżki bezwzględne czyli np. http://strona.pl/css/main.css

A guzik; klienty mailowe są nieco bardziej wredne. Jedyna pewna metoda, to style jako atrybut style, i to nie wszystkie.
f1xer
tak masz racje erix, ponadto i tak trzeba byłoby jeszcze parsować style i zmieniać linki do obrazków na bezwzględne bo zazwyczaj w stylach podaje się ścieżki względne. Tak więc autorko tematu nie ma łatwo, kupa kodu a i tak u wszystkich może nie działać, lepiej przesyłać screen w formacie JPG. Hmm a tak przy okazji to i ja zadam pytanie, bo nie mam czasu testować teraz, a gdyby wysłała maila z kodem iframe ? działało by?
erix
Cytat
bo nie mam czasu testować teraz, a gdyby wysłała maila z kodem iframe ? działało by?

Wątpię... Hmm, przydałby mi się artykuł o stylowaniu w mailingu, ale gdzieś link przepadł... sad.gif

HTML w klientach mailowych jest MOCNO okrojony (to właściwie jedyny przypadek, w którym zastosowanie metod projektowania layoutów z poprzedniego stulecia ma sens), zero skryptów, żadnych elementów zewnętrznych (właściwie prócz obrazków - czyli odpada iframe, zewnętrzne style, jakieś inne doczepienia).
gosienkami
Cytat(f1xer @ 2.09.2009, 14:37:21 ) *
Tak więc autorko tematu nie ma łatwo, kupa kodu a i tak u wszystkich może nie działać, lepiej przesyłać screen w formacie JPG. Hmm a tak przy okazji to i ja zadam pytanie, bo nie mam czasu testować teraz, a gdyby wysłała maila z kodem iframe ? działało by?

hmm, a jak to zrobić ze screenem strony?
mam strone z ofertą->klikam na formularz wysyłki(wpisuje maila)-> i w mailu odbieram screena strony
erix
Ze screenami nie jest taka prosta sprawa - jeśli nie masz serwera dedykowanego, to pozostaje wyłącznie jakaś zewnętrzna usługa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.