tu następuje połączenie z bazą i odczyt dwóch zmiennych z bazy danych pierwsza zmienna data od , druga zmienna data do: $DataOd $DataDo <? <form> <table> <tr> <td>Data od</td> <td><input type='text' name='DataOd' /></td> </tr> <tr> <td>Data do</td> <td><input type='text' name='DataDo' /></td> </tr> <tr> <td colspan='2'><input type='submit' name='wyslij' value='Wyślij' /></td> </tr> </table> </form> ?>
Wyobraźmy sobie np port lotniczy , motel itp gdzie rezerwujemy miejsce na jakiś czas. W tym formularzu wpisuje dwie daty w takim formacie dd.mm.rrrr , są to daty a raczej ramy czasowe naszej rezerwacji od do. Po wpisaniu do inputów dat klikamy na przycisk wyślij i tu pojawia się mój probelm. Jak stworzyć funkcję czy coś innego co porówna mi daty wprowadzone i sprawdzi czy w bazie danych akurat ten okres , przedział czasowy jest wolny lub zajęty, jeśli wolny to uruchomi procedure dodawania itp to wiem jak zrobić , jak zajęty to wyświetli komunikat że termin zajęty to wiem też mniej wiecej. Ale samo porównanie tak okresów jak to zrobić czy nie nachodzą na siebie itp. Proszę pomóżcie napiszcie jak Wy byście to najprościej zrobili.