Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]problem z sesjami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
siemieng
Mam problem z sesjami, któego nie mogę rozgryźć od kilku godzin :/ proszę o pomoc:

W każdym pliku strony początek wygląda tak:
1. rozpoczęcie sesji
2. sprawdzenie istnienie zminnej (flagi) ważności sesji, w przypadku jej braku nadanie wartości true
3. kontrola flagi ważności sesji, w przypadku wartości flase usunięcie całości sesji użytkownika i przekierowanie do strony głównej

1. //rozpoczecie sesji
  2. session_start(); header('P3P: CP="CAO PSA OUR"');
  3. //waznosc sesji
  4. if(!isset($_SESSION['isValid'])) $_SESSION['isValid'] = true;
  5.  
  6. //kontrola waznosci sesji
  7. if(!$_SESSION['isValid'])
  8. {
  9. $_SESSION = array();
  10.  
  11. $sessionName = session_name();
  12. if(isset($_COOKIE[$sessionName]))
  13. setcookie($sessionName, '', time()-3600, '/');
  14.  
  15.  
  16. //przekierowanie do strony glownej
  17. header( 'location:'.HTTP_PUBLIC.'' );
  18. //print '<meta http-equiv="refresh" content="5; url='.HTTP_PUBLIC.'">';
  19. }

Problem pole na tym, że wywołanie strony, następnie jej odświeżenie czy nawet przejście na inną stronę zbudowaną podobnie, pwoduje spełnienie warunku nieprawdy zmiennej falgi ważności sesji i usunięcie jej danych oraz przekierowanie do strony głównej, ale dzieje się tak przeważnie za pierwszym odświeżeniem bądź pierwszym przejściem na inną stronę, wtedy już po odświeżeniu i utworzenie nowej sesji wszystko jest ok - sesja się już utrzymuje.
Zapewne gdzieś robię głupi błąd lub czegoś nie do końca rozumie - proszę o pomoc - z góry dzięki.

Dodam, że po kolejnym kilku godzinach szukania błędu zauważyłem, że zależy on od konta na serwerze, ponieważ robię obecnie 2 strony znajomemu, który wykupił sobie konta hostingowe w jakiejś firmie, i teraz systuacja wygląda tak, że na jednym koncie nie ma tekigo problemu z sesjami, a na drugim jest, obie strony opierają się o taką samą budowę i zasady działania, dodam, że u mnie lokalnie wszystko działą dla obu stron, problem poajawia się tylko przy jednej po wrzucenie jej na serwer.

Czy ustawienia serwera mogą powodować taką systuację, jeśli tak co może być źle?questionmark.gif? Czy się mylę całkowiecie?questionmark.gif
Shadowsword
Jeżeli działa to u Ciebie lokalnie to za pewne wini serwer. Przypuszczam, że nie zależy to od konfiguracji (ponieważ dla jednego z kont działa), ale być może zgrałeś niepoprawny plik, bądź nie zgrał się poprawnie. Ciężko mi oceniać, bo nie widzę tego wszystkiego, ale kod który podałeś obejrzałem 3 razy od góry do dołu i nie znalazłem żadnego błędu. Podaj phpinfo, zgraj ponownie pliki na serwer, sprawdź na innej przeglądarce, ew. postaw na innym komputerze serwer i sprawdź czy tam działa.

Wybacz, że takie ogólne informacje, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy - tym bardziej, że na localhoście działa.
siemieng
zrobiłem jak radził "Shadowsword", sprawdziłem występowanie problemu na różnych przeglądarkach i tak: Opera wszystko działa poprawnie, IE, Firefox, Safari sesja stabilizuje się po pierwszym odświeżeniu a w google chrome za każdym odświeżeniem zmienia się sesja:/

Gdzie może być problem bo ja już nie mam pojęcia:/ Dodam, że skopiowałem szkielet strony z konta na którym jest ok, na konto z którym mam problemy i nic to nie pomogło a tym samym wykluczyłem błąd w kodzie strony. Co może być nie tak z serwerem?questionmark.gif? czy coś innego??:/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.