Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Liga Typerow - problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mazuur15
Witam.

Na poczatku dodam ze jestem tutaj nowy i niewiem czy wybralem odpowiedni dzial do tego tematu.

Ok zaczynam. Razem z kolegami chciałbym napisać własna Ligę Typerów ale niestety utknolem na jednym z etapow jej tworzenia. I tu zwracam sie do was o pomoc. Jak zrobic cos takiego ze np: jest mecz Lech Poznan - Legia Warszawa i mam trzy rodzaje typow 1, X, 2 i kazdemu z tych trzech typow odpowiada jeden radio (to koleczko do zaznaczania) i np uzytkownik zaznaczy radio przypisane do typu 1 to do bazy danych zostanie przekazany ten typ a nie inny i zeby ten typ byl przypisany do odpowiedniego ID odpowiadajacego danemu meczowi i uzytkownikowi ?

Moze ten post wydawac sie nie zrozumialy ale mam nadzieje ze kazdy sie polapie o co mi chodzi smile.gif Z gory dziekuje za wasza pomoc .

Pozdrawiam
siatkarzyna
To może stwórz taką tabele w bazie np. obstawione - 'id_mecz' 'typ' 'id_urzytkownika'
Mazuur15
Wlasnie mam zamiar tak zrobic tylko nie wiem jak odwloac sie do danego radio ? Zeby np do pierwszego radio jest typ 1 to jak uzytkownik zaznaczy ten radio zeby sie przekazaly informacje wlasnie z tego radio a nie z innego sad.gif
zzeus
nadaj im odpowiednie nazwy zawierające id meczu, np 12_t1, 12_tx, 12_t2
poźniej w php explode() i masz numer id meczu i typ do niego przypisany
thek
No to pomyśl... Co dla Ciebie istotne? Na pewno użytkownik, mecz i wynik. Tylko musisz pomyśleć jak rozwiązać problem rozpoznawania która strona wygrała, jak określić typowanie wyniku by mozna sprawdzić czy typ określony przez usera jest prawidłowy. Tak więc czeka Cię logiczne ustawienie pól w tych tabelach. O ile użytkownik jest prosty to musisz najbardziej się zastanowić jak określić tabelę mecz, bo to na niej spoczywa największy ciężar prawidłowego określenia czy typ usera zgadza się z nim. Ale i tak jesli pomyślisz choć minutkę to nie powinieneś mieć z tym problemu smile.gif
Mazuur15
A co to jest z procedura explode ? Sory za moja niewiedze ale znam narazie rozszerzone podstawy PHP, a w trakcie mojej nauki tego jezyka nie mialem do czynienia z explode()

Cytat(thek @ 5.09.2009, 11:58:05 ) *
No to pomyśl... Co dla Ciebie istotne? Na pewno użytkownik, mecz i wynik. Tylko musisz pomyśleć jak rozwiązać problem rozpoznawania która strona wygrała, jak określić typowanie wyniku by mozna sprawdzić czy typ określony przez usera jest prawidłowy. Tak więc czeka Cię logiczne ustawienie pól w tych tabelach. O ile użytkownik jest prosty to musisz najbardziej się zastanowić jak określić tabelę mecz, bo to na niej spoczywa największy ciężar prawidłowego określenia czy typ usera zgadza się z nim. Ale i tak jesli pomyślisz choć minutkę to nie powinieneś mieć z tym problemu smile.gif

A moze jakas mala sugestia jak taka tabela powinna prawidlowo wygladac smile.gif
siatkarzyna
Ja to bym zrobił tak (w uproszczeniu) Tabele:
użytkownik
'id_uzytkownik' 'nazwa',
druzyny 'id_druzyny' 'nazwa',
mecze 'id_meczu' 'id_druzyny_gospodarz' 'id_druzyny_gosc' 'bramki_gospodarz' 'bramki_gosc',
typy
'id_uzytkownik' 'id_meczu' 'typ'

no i potem sobie piszesz funkcje która sprawdza jaki jest typ meczu czyli jeżeli bramki_gospodarz > bramki_gosc = typ 1 i tak dalej. A dalej to już chyba wiadomo, porównujesz to co ci zwróciła funkcja z typem użytkownika no i analogicznie myśląc jeśli jest taka samo to użytkownik trafił.

Jestem po weselu haha.gif i nie jestem pewien czy to dobrze wyjaśniłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.