Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] dane z bazy danych w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebamasta
witam mam taką bazę danych potrzebną do stworzenia czegoś w rodzaju dzienniczka ucznia wygląda ona następujący sposób:

id_oceny | id_ucznia |id_przedmiotu | data | ocena

problem mam ponieważ nie wiem jak zrobić aby dane te wyświetlały się w tabeli posegregowane wg przedmiotów i dat coś takiego ( każda tabela byłaby osobna dla każdego ucznia)

------------| przedmiot 1 | przedmiot 2 | przedmiot 4 | przedmiot 5 |
-------------------------------------------------------------------
1999-12-12 | 4 ---------- |5---------- |6 -----------| 4 ---------|
2000-12-12 | 4 -----------|5 ---------- |6 ----------| 4 --------- |

itd itd

nie wiem czy jasno opisałem problem
zzeus
Podczas pobierania danych w zapytaniu określasz po którym polu chcesz sortować dane za pomocą ORDER BY
sebamasta
to wiem tylko jak przedstawić takie dane w tabeli w którym rekordy będą posortowane wzdłuż linii pionowej (przedmioty) i wzdłuż linii poziomej (daty w którym ocena została wpisana) ?
Chelo
Order by id_przedmiotu DESC
pokombinuj
phpion
Cytat(zzeus @ 7.09.2009, 23:10:33 ) *
Podczas pobierania danych w zapytaniu określasz po którym polu chcesz sortować dane za pomocą ORDER BY

+

Cytat(Chelo @ 8.09.2009, 09:22:32 ) *
Order by id_przedmiotu DESC
pokombinuj

Popatrzcie jaką kolega ma strukturę tabli, a jaki rezultat chce uzyskać na wyjściu. Jesteście w stanie zrobić to przy użyciu ORDER BY? Jeżeli tak to zapraszam do wykazania się.

@sebamasta:
Zdecydowanie najprostszym wyjściem będzie pobranie "surowych" danych i odpowiednia obróbka ich po stronie PHP. Na poziomie bazy danych będziesz musiał się naprawdę nieźle napocić aby osiągnąć taki efekt (o ile w ogóle się uda...). Moim zdaniem gra nie jest warta świeczki.
nospor
Cytat
Zdecydowanie najprostszym wyjściem będzie pobranie "surowych" danych
+ wstępna obróbka, np. posortowanie po dacie smile.gif Co nie zmienia faktu że tak własnie trzeba zrobić: pobrać dane i obrobić w php
phpion
Cytat(nospor @ 8.09.2009, 09:33:34 ) *
+ wstępna obróbka, np. posortowanie po dacie smile.gif Co nie zmienia faktu że tak własnie trzeba zrobić: pobrać dane i obrobić w php

Jasne smile.gif ale to już kwestia ułatwienia sobie późniejszej pracy.
sebamasta
a macie jakieś pomysły jak to obrobić bo siedzę and tym i niewiele mi wychodzi owszem jeżeli chodzi o to aby oceny były wyświetlane w poziomie to okej ale jeżeli jest ta sama data oceny ale z innego przedmiotu to żeby wyświetlała się ona w tej samej linii wg daty :/

albo jeżeli już coś takiego się przewinęło to proszę o linka, bo sam nic nie znalazłem podobnego?

pomoże ktoś?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.