Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ODBC jak się połączyć spod PHP
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
JohnySpot
Podczas kożystania z ODBC ... mam taki problem .. nie działa... czy ktoś wie na czym polega problem ?

Kod
Warning: odbc_connect(): SQL error: [Microsoft][Mened¿er sterowników ODBC] Nie mo¿na odnaleŸæ nazwy Ÿród³a danych, a nie ma podanego sterownika domyœlnego, SQL state IM002 in SQLConnect in D:SerwerSiteskolkopublic_htmlindex.php on line 7

Ustaiwłem źródła danych dla użytkowników i nic to nie dało ! Nadal przy podaniu odpowiedzienij nazwy dla źródła wyskakuje ten błąd... zainstalowałem sobie nawet coś ala "ODBC-ODBC Bridge EasySoft" ale powiem szczeże że nie działa... mam też MySQL-ODBC ale nie wiem za bardzo jak kożystać.. tworzę sobie takie połączenie i sad.gif nic nadal występuje ten błąd bez względu na to co ainstaluje lub co zrobię ... jest może jakiś opis krok po kroku dla tych .... przeciętnych inaczej ?
czerwoony
[php:1:5dc1ab58de]
<?php
$odbc_dsn= "DRIVER=MySQL-ODBC;SystemDB=localhost;PageTimeout=5;FIL=MySQL;DriverId=XX;DBQ=localhost";
$dbc_conn = odbc_connect($odbc_dsn, "user", "pass", SQL_CUR_USE_DRIVER) or exit(odbc_errormsg());
?>
[/php:1:5dc1ab58de]
JohnySpot
Dzięki wielkie smile.gif
czerwoony
jak zadziala to podziekujesz.
zmienna [b]$odbc_dsn.
JohnySpot
Tej pomocy tam nie ma :/ mam Xp-eka home Edition i jest bardzo nieiwiele
czerwoony
wejdź do źródła danych (odbc) w panelu sterowania ,i dadaj nowe źródło systemowe albo użytkownika ,chyba ze twoje jest ok, zrób takie samo tylko ze plikowe zapisz je np. na pulpicie i edytuj np. notatnikiem zawartość tego pliku to właśnie to samo co $odbc_dsn, tylko nie zapomnij o znaku ";" na końcu każdej linii......
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.