Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Dodawanie komórek (ich wartości)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Watt
Witam,

Mam problem - mam 2 kolumny w bazie tag_name i tag_amount - tag name to znawa tagu a tag_aumount to ilosc wystapien tagu. I mam problem, chciałebm zrobić, żeby tagi były pokazywane tak, że najczęstsze tagi są największe, a najmniejsze to te najmniej występujące tagi. No i nie wiem jak zsumowac wszystkie tagi. Możecie mi pomóc ?

1. SELECT tag_name, SUM(tag_aumount) AS allamount FROM test ORDER BY RAND()

Nie chce działać (chcialem zsumowac wszystkie ilości a pozniej podzielic jednen tag przez ilość i wtedy by mi wyszlo mniej więcej rozmiary). Nie chce robić sumowac w php, bo nie chce przeciazac stron.

Przykład:

Pozdrawiam
thek
To akurat rozwiązuje się inaczej niż myślisz. Jak bowiem niby określisz popularność ułamkiem? winksmiley.jpg Czy wartość 0.05 to dużo czy mało? Bo może być tak, że najpopularniejsze słowa po pewnym czasie będą mieć 0.04 biggrin.gif W Musisz zwyczajnie wybrać spośród wyników najmniej powtarzający się i najwięcej. W Twojej wersji po losowaniu ten z najmniejszą ilością będzie miał X pikseli wielkości, najpopularniejszy Y pikseli wielkość, a to co pomiędzy - proporcjonalnie. No chyba że liczba u wszystkich jest stała to wszystkie mają wielkość minimalną. Dobrze przy okazji ustalić liczbę poziomów i kolorów (jeśli je też zamierzasz zmieniać).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.