Mam problemik :
Otóż mam logowanie oparte na php i plikach tekstowych (oraz sesji)
i po przekierowaniu wyświetlana jest zmienna
Jesteś zalogowany jako : Macck
($_SESSION['zalogowany'] )
Mam też system newsów oparty na MySql i trzeba podać treść newsa i autora.
Ja chciałbym żeby autor się sam podawał ze zmiennej 'zalogowany'
ale nie mam pojęcia jak to zrobić
// lacze sie z baza require('db_connect.php'); // jesli wybrano jakis konkretny news if(intval($_GET['newsid'])) { // powrot do wszystkich newsow (nazwa news.php jest oczywiscie dla przykladu) echo '<p><a href="news.php">Najnowsze newsy</a></p>'; // pobieram newsa $sql="SELECT DATE_FORMAT(dodano, '%e-%m-%Y %H:%i') AS utworzono, autor, tresc FROM newsy WHERE id='".intval($_GET['newsid'])."'"; $query=mysql_query($sql); if($result=mysql_fetch_assoc($query)) { // zawartosc newsa echo '<p>'.nl2br($result['tresc']).'</p>'; // autor echo '<p><i>'.$result['autor'].' ('.$result['utworzono'].')</i></p>'; // oddzielam od komentarzy echo '<hr>Komentarze:<br>'; // dopisuje komentarz do bazy if($_POST) { if((trim($_POST['autor'])) && (trim($_POST['tekst']))) { if(mysql_query("INSERT INTO komentarze VALUES('', '".intval($_GET['newsid'])."', NOW(), '".trim(htmlspecialchars($_POST['autor']))."', '".trim(htmlspecialchars($_POST['tekst']))."')")) echo 'Dodałem komentarz'; else echo 'Nie mogłem dodać komentarza'; } else echo 'Nie dopisałem komentarza - podaj swoje imię i wpisz jakiś komentarz!'; echo '<br>'; } // pobieram komentarze do newsa od najstarszego do najnowszego $sql="SELECT DATE_FORMAT(dodano, '%e-%m-%Y %H:%i') AS utworzono, autor, tresc FROM komentarze WHERE id='".intval($_GET['newsid'])."'"; $query=mysql_query($sql); while($result=mysql_fetch_assoc($query)) { print('<p>'.nl2br($result['tresc']).' ('.$result['autor'].'/'.$result['utworzono'].')</p>'); } // formularz do dodawania komentarza ?> <hr> Dodaj komentarz:<br> <textarea name="tekst" rows="5" cols="40"></textarea><br> Autor:<br> <input type="text" name="autor"><br> <input type="reset" value="wyczyść"> <input type="submit" value="wyslij"> </form> <? } } // wszystkie newsy else { // pobieram newsy w kolejnosci od najnowszego do najstarszego // przy pomocy zlaczenia z drugiej tabeli wyciagam ilosc komentarzy dla każdego newsa $sql="SELECT newsy.id, DATE_FORMAT(newsy.dodano, '%e-%m-%Y %H:%i') AS utworzono, newsy.autor, newsy.tresc, COUNT(lp) AS il_kom FROM newsy LEFT JOIN komentarze ON (komentarze.id=newsy.id) GROUP BY newsy.id ORDER BY newsy.dodano DESC"; { // zawartosc newsa // autor // ilosc komentarzy i link do nich // oddzielam od pozostalych } }?> <br> <? // lacze sie z baza danych require('db_connect.php'); // spradzam czy wyslano formularz if($_POST) { // sprawdzam czy wypelniono wymagane pola { // dodaje newsa do bazy } } ?> <hr> <form name="news" method="post" action="aserethaskr912masalejasl827dka2.php"> Treść newsa:<br> <textarea name="tekst" rows="5" cols="40"></textarea><br> Autor:<br> <input type="text" name="autor"><br> <input type="reset" value="wyczyść"> <input type="submit" value="wyslij"> </form>
Tak wygląda dodawanie newsów (i odczytwyanie) do bazy.
Teraz , gdzie tu upchnąć moją zmienną tak aby się sam nick podstawiał?