Napisałem sobie taki mały skrypcik do zarządzania księgą gości(słuzy też do zarządznia działem linki stąd zmienna GET action):
<?php function wyswietl($zapytanie){ { $imie = $row['imie']; $id = $row['id']; } echo('</select></td><td><input type="submit" value="wybierz" class="button"></td></tr></table></form>'); } function wyswietl_post($zapytanie) { { $id_zmiana = $rezultat['id']; <div id="ksiega_form"> <form action="index.php?go=admin&lang='.$_GET['lang'].'&action=guestbook" method="POST"> <p><input type="hidden" name="id_zmiana" value="'.$id_zmiana.'"></p> <table class="tabela_ksiega"> <tr><td class="lewo_ksiega">Imię: </td> <td><input size="40" type="text" name="imie" value="'.$rezultat['imie'].'"></td> </tr> <tr> <td class="lewo_ksiega">e-mail: </td> <td><input size="40" type="text" name="mail" value="'.$rezultat['mail'].'"></td> </tr> <tr> <td class="lewo_ksiega">http:// </td> <td><input size="40" type="text" name="www" value="'.$rezultat['www'].'"></td> </tr> <tr> <td rowspan="2" class="lewo_ksiega" style="vertical-align:top;">Komentarz: </td> <td><textarea name="komentarz" cols="40" rows="10">'.$rezultat['komentarz'].'</textarea></td> </tr> <tr> <td><input type="submit" name="zmien" value="Zmień wpis" class="button"><input type="reset" value="Wyczyść" class="button"><input type="submit" name="usun" value="Usuń wpis" class="button"></td> </tr> </table> </form> </div>'); } } $baza = 'baza'; $baza_host = 'host'; $baza_uzyszkodnik = 'user'; $baza_haselko = 'haslo'; $polaczenie = @mysql_connect($baza_host,$baza_uzyszkodnik,$baza_haselko) or die('Nie mogę się połączyć z bazą.'); echo('<form action="index.php?go=admin&lang='.$_GET['lang'].'&ksiega=select&action=guestbook" method="POST"><table><tr><td><select name="wybierz">'); wyswietl($zapytanie); else $akcja2 = 0; else $akcja = 0; if ($akcja === 'select') { wyswietl_post($zapytanie); } if ($akcja2 === 'Zmień wpis') { mysql_query("UPDATE ksiega SET imie='".$_POST['imie']."', mail='".$_POST['mail']."',www='".$_POST['www']."',komentarz='".$_POST['komentarz']."' WHERE id=".$_POST['id_zmiana'].""); } elseif ($akcja2 === 'Usuń wpis') { } else {} ?>
Problem polega na updacie bazy danych, dane wypisuje bezproblemowo, po wybraniu nicka pojawia się jego wpis, ale po kliknięciu na "usuń wpis" bądź "zmień wpis" nie uaktualnia bazy. Kod się wykonuje ponieważ mam wyświetlone echo('wpis usunięty'), wnioskuję z tego że nie przesyła danych potrzebnych do uaktualnień bazy danych metodą POST, tylko nie wiem dlaczego. Oczywiście mogę się mylić, nie jestem zaawansowany w programowaniu.