Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Funkcja zwracająca zawartość pliku php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sadistic_son
Czy jest taka funkcja której wywołanie powoduje zwrócenie czałej zawartości pliku php? Np. plik 1.php:
  1. <?
  2. if($vjhgvc>$kvjgv){
  3. echo 'kvjhgvgc';
  4. funkcja($lalal);
  5. }
  6. echo 'klklklk';
  7. swicth($ddd){
  8. case 1:
  9. echo'lkkk'
  10. break;
  11.  
  12. //itp itd
  13.  
  14. //i tutaj (lub gdziekolwiek indziej):
  15. $zmienna=funkcja_o_ktora_pytam("1.php"):
  16. echo $zmienna;
  17. ?>
I chcę aby na ekranie pojawiło się dokładnie to samo co w powyższym kodzie. Aby zostało to wyświetlone jako tekst htmlowy.

Jest coś takiego?

PS. Dla kolegów którzy uwielbiają odpowiadać w stylu "manual nie boli" oświadczam, że szukałem w manualu i nie znalazłem. Więc albo nie ma czegoś takiego albo szukałem niedokładnie i nieumiejętnie. W tym drugim przypadku proszę o link do manuala.
Dzięki.
Spawnm
zobacz file_get_contents();
sadistic_son
Hmm, tylko jaką scieżkę podać? Zakładając, że chcę wyświetlić index.php to nie ważne czy wpiszę file_get_contents('index.php') czy file_get_contents('D:/xxxxx/stronka/index.php') czy file_get_contents('localhost/index.php') to wywala error:
Warning: file_get_contents(localhost/mgr/index.php) [function.file-get-contents]: failed to open stream: No such file or directory in D:\xxx\stronka\test.php on line 2

Tak samo się dzieje jeśli użyję przykładu z manuala:
$file = file_get_contents('./index.php', true);
nowotny
A potem przepuść to przez htmlentities jeśli chcesz kod php wyświetlić w przeglądarce...

1. file_get_contents('index.php')

powinno wystarczyć jeśli oba pliki są w tym samym katalogu...

sadistic_son
Cytat(nowotny @ 12.09.2009, 12:06:57 ) *
A potem przepuść to przez htmlentities jeśli chcesz kod php wyświetlić w przeglądarce...
Ok, dzięki, to będzie przydatne, ale najpierw musi mi się udać w ogóle to wyświtlić.

Cytat(nowotny @ 12.09.2009, 12:06:57 ) *
  1. file_get_contents('index.php')

powinno wystarczyć jeśli oba pliki są w tym samym katalogu...
No właśnie są i... d*pa, ciągle error sad.gif
nowotny
Na czym to odpalasz...? Jakiś xampp czy inne ustrojstwo...?
sadistic_son
WebServ:
-Apache 2.2.3
-PHP 4.4.4
-MySQL 4.0.26
Spawnm
daj identyczną ścieżkę jak przy includowaniu .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.