Fifi209
13.09.2009, 10:43:05
Witam!
Chciałbym poruszyć temat Ram Dysków, czytałem w jakiejś gazecie (chyba ekspert) o tworzeniu ram dysku w systemie Windows XP, lecz gazeta się zapodziała i nie mogę skorzystać z zamieszczonych tam porad...
Walczę z tym od rana, testuję różne programy, lecz nie chcą działać...
Chodzi o to, że o ile Vista, Ubuntu odczytują mi pełne 4 GB pamięci ram, to XP odczytuje 3,25GB.
Według porad znalezionych w necie włączyłem PAE - oczywiście, nie zmieniło to sytuacji.
Program, który pokazał ekspert, również kazał włączyć rozszerzenie adresu fizycznego, lecz był tam program, który pozwalał na skorzystanie z reszty "niewidocznej" pamięci.
Jeżeli, ktoś ma pomysły jak rozwiązać ten problem... (nie chcę mieć tej pamięci jako widocznej, tylko utworzyć z niej ram dysk)
Pozdrawiam.
kwiateusz
13.09.2009, 11:08:25
afaik nie da sie na xp, bo mu sie zwyczajnie pamiec adresowa skonczyła i jakbyś sie nie starał nie da rady zaadresowac nowego dysku acz głowy nie dam
Fifi209
13.09.2009, 11:10:53
Cytat(kwiateusz @ 13.09.2009, 12:08:25 )

afaik nie da sie na xp, bo mu sie zwyczajnie pamiec adresowa skonczyła i jakbyś sie nie starał nie da rady zaadresowac nowego dysku acz głowy nie dam
Piszę przecież, że wszystko było opisane w ekspercie....
Gazetka: Komputer Świat Ekspert 4/2009
Staram się gdzieś w .pfd pobrać...może coś z tego będzie.
wookieb
13.09.2009, 11:17:53
Tak jak Kwiateusz mówi. Nie zrobisz tego na xp.
Skoro mowa o ram dysku to jest coś takiego
http://techreport.com/articles.x/9312Dodatkowe zasilane na płytce pozwala przechowywać dane przez pewien czas po odłączeniu zasilania do komputera. Prędkość zainstalowanego na takim "dysku" systemu jest niesamowita, że nie wspomnę o innych pamięciożernych operacjach.
Niestety bardzo trudno to dostać w polsce i trzeba sprowadzać zza granicy.
Czytałem ten artykuł o którym mówisz, musiałbym poszukać go jak będę w domu. Ale na twoim miejscu pościągałbym programy do tworzenia ramdysku i pokombinował nimi. Poszukam artykułu i dam znać.
Fifi209
13.09.2009, 11:28:04
Nie zrozumieliśmy się, ram dysk kasowałby się jak normalny ram. A programy do tworzenia ramdysków pozwalają na zrzut do pliku i przy ponownym włączeniu komputera wczytaniu.
I nie rozmawiamy o instalowaniu systemu tylko o np. przerzuceniu pliku wymiany, którego nawet nie trzeba do pliku zrzucać.
Znalazłem, ów wydanie w PDF i cieszę się właśnie RAM dyskiem.
Wystarczy włączyć PAE i zainstalować: VSuite Ramdisk
Ustawić kilka opcji i mam 700 MB niewidocznej pamięci dla siebie.