W końcu się zabrałem za system szablonów Smarty, ale oczywiście napotkałem problemy z tym związane. Raz, że nie mam pojęcia ale w po prostu klasa smarty mi się nie includuje, gdy mam w include_path (w php.ini) ja ustawiona, ale nawet na to znalazlem juz rozwiazanie. Teraz mam ten problem, że klase mam gdzie indziej, a pliki tez mam gdzie indziej. Probuje różnych dziwnych sposobów, ale niestety raczej srednio mi to idzie, bo ciągle nie wyświetlilem swojego pierwszego szablonu.
plik index.php
require_once("Smarty.class.php"); $smarty = new smarty(); $smaryt->template_dir = '/var/www/game/templates/'; $smarty->assign('hello', 'dzien dobry'); $smarty->display('templates/main.tpl');
i plik main.tpl
dostaje oczywiscie bląd:
Warning: Smarty error: unable to read resource: "templates/main.tpl" in /usr/local/Smarty/libs/Smarty.class.php on line 1093
wiem, że po prostu coś ze ścieżkami jest nie tak, ale już naprawde skonczyły mi się pomysły.
Widziałem na innych forach, że ludzie mili podobne problemy, ale na windowsach, a ja niestety używam ubuntu, więc to może być problem tego ustawienia praw za pomoca chmoda, choc w to watpie, poza tym nie chce calemu serwerowi dawac praw 777, bo to wybitnie mi sie nie podoba.
a tak nawiasem mówiać to ktoś wie jak stworzyc sobie w eclipse własne kolorowanie składni, dla pliku danego typu i móc określić nowe elementy