Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Generowanie grafiku.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dawhol
Witam, mam pewien problem.Szukałem na forum, wydaje mi się, że kiedyś coś takiego widziałem tutaj lecz niestety nie udało mi się tego ponownie odnaleźć.Chciałbym zbudować grafik w którym jeden wiersz to była by jakaś osoba, a w kolumnach znajdowałby sie grafik zajec na 6 miesiecy w postaci:

Jan Kowaslki | 12.09.2009 sprzatanie 30.09.2009 | tutaj puste dni - brak zajec | 15.10.2009 gotowanie 20.10.2009 |

czyli wszystko po za kolumna z imieniem i nazwiskiem ma reprezentowac konkretne dni w ciagu półrocza.W związku z powyższym moje pytanie brzmi następująco:Czy dobrze było by to zrobić na tabelkach gdzie kazda kolejna kolumna to każdy kolejny dzień w grafiku, czy może lepiej w jakiś inny sposób ?Prosiłbym o pomoc wraz z ewentualnie umieszczonym jakimś fragmentem kodu w HTML jak by to rozwiązać.
Kasyx
Hmm tabele zostały właśnie stworzone do prezentowania takich danych, jakie chcesz przedstawić na swojej stronie. Myślę, że nie ma tu co myśleć nad inną formą.

Ewentualnie można to rozwiązać na Divach, co byłoby chyba prostsze w zaprogramowaniu (bo nie trzeba pamiętać o zamykaniu TR'ów i TD'tek). W takim przypadku definiujesz jakąś konkretną szerokość diva głównego, a w środku ustawiasz po kolei mniejsze "klocki" z atrybutem float: left. Jak dobrze wszystko przeliczysz, całość stworzy strukturę imitującą tabelę. TO rozwiązanie byłoby lepsze, jeśli chciałbyś pracować na tych danych z JS'em. Według mnie byłoby to prostsze niż grzebanie po tabeli.
dawhol
Też początkowo myślałem o DIVach aczkolwiek wówczas będę musiał także obliczać w którym miejscu wstawić puste pola tzn na jaką szerokość. W tabelkach mogę sobie obliczyć kolumne i na podstawie dwoch dat pozniej przeliczyć ile komórek zajmuje dane działanie i wtedy od komórki reprezentującej pierwszą date "zamalowac" tyle komórek jaka jest roznica dni. Przeraża mnie jednak wtedy ilośc tych komórek w jednym wierszu = 182 komórki ....
Kasyx
nie koniecznie. Będziesz szedł Forem po kolei i wstawiał Divy o odpowiednich wymiarach.

Chyba, że nie bardzo rozumiem Twój grafik:
W kolumnach chcesz zrobić daty, natomiast w rzędach osoby tak?
kipero
Nie popadajmy w paranoję. Do danych tabelarycznych służy znacznik table, a divy do budowania układu strony.
A co do zamykania tr i td - znaczniki div też trzeba zamykać.
dawhol
Czym dluzej rozmyslam nad problemem tym bardziej kieruje sie własnie w kierunku tych tabel. Fakt moze iza pomocą divów szło by to o wiele łatwiej i szybciej zrobić, jednak są rzeczy które może być ciężej wykonać w divach.

Myślę, że zostane przy tym pomyśle. Jak coś naskrobie to wrzucę tutaj kod, że by było dla potomnych smile.gif.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.