Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Blokowanie dostępu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kub00l
Witam,

Mam taki problem - moja strona napisana w PHP korzysta ze skryptu dodanego w następujący sposób w części nagłówka:<script type="text/javascript" src="skrypt.js"></script> i wszystko działa OK, tyle że chciałbym aby po wpisaniu w przeglądarce www.nazwa_strony.pl/skrypt.js nie wyświetliła się użytkownikowi treść tego skryptu. Próbowałem z .httacces ale wtedy zostaje zablokowany dostęp do pliku i na stronie nie wykonuje się skrypt.
Pytanie moje jest pewnie banalne ale jest to dla mnie duży problem i proszę o pomoc. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam
Skie
Nawet jeżeli jakimś cudem zablokowałbyś takie przeglądanie skryptu, to nic Ci to nie da, bo:

1.) Skrypt i tak będzie można podejrzeć w jakichś programach/pluginach etc. - np. FireBug w FireFoxie
2.) Nie wdrążałem się zbytnio w Operę czy też Safari, ale Google Chrome i jego narzędzia deweloperskie także pozwalają na przejrzenie zawartości tego typu plików
3.) Wszystko co trafia do przeglądarki (m.in. plik.js), jest w jakiś sposób możliwe do odczytania.
bełdzio
niedawno temat był poruszany; przedstawione zostało kilka sposobów, które mogą utrudnić bezpośrednie czytanie plików, tak więc miłego klikania w szukaj smile.gif
Fifi209
Po prostu nie ma sensu blokować czegoś co ma odczytać przeglądarka, tylko zmarnujesz zasoby a jeżeli ktoś będzie chciał to i tak podglądnie.
kub00l
OK, dzięki za informacje. Moje pytanie dotyczyło skryptu ale również miałem nadzieje zablokować css i głównie obrazy przed takim wyświetlaniem, ale skoro mówicie, że tylko można utrudnić a nie w 100% zablokować to sobie to daruje.

THX
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.