Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Współrzędne na miasto / województwo / powiat i odwrotnie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wizu
Witam.
Szukam jakiegoś rozwiązania pewnego problemu. Potrzebuje zamienić np. miasto na współrzędne i odwrotnie. Przydało by mi się to do wyszukiwania najbliższych punktów np. miejsca zamieszkania. Da się to jakoś zrobić po stronie serwera? Myślałem o wykorzystaniu w jakimś stopniu właśnie google maps, lub jakiegoś serwisu, który by to umożliwiał, jednak za bardzo nie mam pomysłu jak się do tego zabrać.
Będę wdzięczny za każde wskazówki winksmiley.jpg
Dziękuję i pozdrawiam.
erix
Google Maps API.
thek
Jeśli chodzi o konwersję to warto zapoznać z geokoderem GoogleMaps API. Tutoriali na necie do tego jest już trochę smile.gif
wizu
Przeglądałem to. Pobieżnie trochę, gdyż jak już pisaliście trochę tego jest winksmiley.jpg
Jednak z tego co wyczytałem żeby to zrobić musiał bym wyświetlić stronę i wtedy pobrać przez js prawda? A ja potrzebuję tego w ten sposób, że działa sobie skrypt, wczytuje z bazy np. współrzędne i wysyła gdzieś zapytanie jakie miasto odpowiada tym współrzędnym. Jest to do zrobienia?
Dzięki za odpowiedź.
thek
Nie jest powiedziane, że usi to być skrypt. Geokoder może przyjąć wiele postaci smile.gif Radze się dokladnie przyjrzec temu co jest zaprezentowane na stronie: http://code.google.com/intl/pl/apis/maps/d...ding/index.html bo tu jest opisane to także w bardziej niezależny sposób. Jak sam zobaczysz, można wysłać do google zapytanie nie tylko jako wywołanie skryptem, ale także zwykłym linkiem odpowiednio spreparowanym. Masz tam wszystkie parametry ładnie opisane. Myslę, ze o takie coś Ci właśnie chodzi smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.