Żeby to było na localu to bym się nie dziwił... Ale tak się dzieje na serwerze produkcyjnym hostingu współdzielonego na az.pl o ile teraz dobrze kojarzę (dawno tam już nie grzebałem)

Mi samemu kopara opadła gdy poprawny htaccess wrzuciłem na serwer a on wysypał stronę

Dopiero gdy porównałem mój ze starym plikiem to ową zależność zauważyłem. Manipulowałem tym enterem w moim (raz dawałem raz kasowałem) i, jak się okazało, to była rzeczywiście przyczyna problemu. Wiem, że to dziwnie brzmi i trochę jak z kosmosu, ale niezbadane są konfiguracje serwerów współdzielonych

Nie wiem od czego dokładnie to zależy, bo na localu wszystko u mnie chodzi niezależnie od struktury owego pliku...
Aha... Wspomniało mi się jeszcze jedno. Błąd ów występuje także gdy chce się odpalić na najnowszych wersjach Apache'a skrypty powiązane jeszcze z php4. Niedawno zrzuciłem jakąś starą wersję serwisu w mojej firmie, który miał w htaccess na końcu regułkę o użyciu php4 by działał poprawnie. Jako że nowsze wersje Apache'a nie wspierają PHP w wersji 4.X to wywaliło mi na localu konflikt i musiałem usunąć z htaccess ten wpis by serwis ruszył. Oczywiście działał niepoprawnie, ale chociaż działał, a nie wykrzaczał już na tym pliku.