Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozszerzenie klasy request o sesje
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Asmox
W mojej "ulubionej" książce znalazłem klasę żądania, która obsługuje niby wszystkie zmienne globalne: $_REQUEST, $_GET, $_POST i $_COOKIE. Zastanawiam się, czy może by dodać do niej obsługę sesji $_SESSION. Co o tym myślicie?
erix
A zawsze z sesji korzystasz?

W ciemno niewiele można powiedzieć, odpowiem: zależy. ;]
grn
Możesz stworzyć podklasę, która implementuje taką funkcjonalność i używać jej w miarę potrzeb.
wookieb
A powiedz mi cóż za zdumiewające metody może mieć klasa do obsługi tablicy?
grn
Nie wiem, co Asmox chce zrobić, więc zasugerowałem jedno z potencjalnych rozwiązań.
cojack
Asmox książka za pewne PHP5 zaawansowane programowanie, i Ty mi powiedz po jaką cholerę ty chcesz do tego zestawu narzędziowego dla wzorca mvc obsługę $_SESSION wstawić? No na jaką cholerę... Gdyby była taka potrzeba, to za pewne by autorzy tej książki jej tam dodali, w książce jest opisana obsługa sesji, chodź mi się nie podoba.
bim2
To ja powiem tak. Sesję ustalasz ty w programie, więc czyścić jej nie będziesz, addslashes także nie będziesz robił, więc co Ci da nakładka? Zmianę obsługi sesji na klasę to rozumiem, sam korzystam ...
Asmox
Cytat(cojack @ 22.09.2009, 20:40:34 ) *
Asmox książka za pewne PHP5 zaawansowane programowanie, i Ty mi powiedz po jaką cholerę ty chcesz do tego zestawu narzędziowego dla wzorca mvc obsługę $_SESSION wstawić? No na jaką cholerę... Gdyby była taka potrzeba, to za pewne by autorzy tej książki jej tam dodali, w książce jest opisana obsługa sesji, chodź mi się nie podoba.

Widzę, że pytania nie można zadać, bez odpowiedzi w postaci ostrej krytyki...

Cytat(erix)
A zawsze z sesji korzystasz?

W ciemno niewiele można powiedzieć, odpowiem: zależy. ;]

Z sesji korzystam, kiedy są mi potrzebne, czyli raczej częściej, niż rzadziej. Obsługa sesji jest mi potrzebna, jak obsługa GET i POST. Ponieważ pierwszy raz się bawię w takie coś (obiektowa obsługa żądania), wydaje mi się dobrym pomysłem używanie obiektu $request zamiast bawienia się z $_GET. Tak samo mogłoby być teoretycznie z $_SESSION.

Zastanawiam się nad sensem istnienia tej klasy. Jeżeli chodzi tylko o testowanie, czy w np. $_GET['imie'] jest wartość tekstowa i nie trzeba robić różnych akrobacji ze zmienną sesji, to sobie daruję jej implementacji w klasie Request.
witul
ja uwazam ze jest sens implementacji obiektowej sesji ale klasa request to nie jest dobry pomysl. Chyba ze cale dane sesyjne trzymasz po stronie uzytkownika (w ciachu) czego tez nie polecam ;D
Klasa sesji wedlug mnie powinna byc osobna struktura, nie powinna miec nic wspolnego z danymi przesylanymi przez przegladarke, oprocz ciastka wiazacego.
pozdrawiam
bim2
~witul, wytłumacz mi co ci da otoczka dla sesji? Chciałbym usłyszeć twoje zdanie.
cojack
Asmox jak znajdziesz sens używania tej klasy to wytłumacz mi bo ja się od pół roku zastanawiam po jaką cholerę goście to napisali, i zrozumieć dalej nie potrafię. To normalnie założę temat o byle czym i pisz tam post pod postem, a będę Ci klikał pomógł do osranej śmierci.
witul
Cytat
~witul, wytłumacz mi co ci da otoczka dla sesji? Chciałbym usłyszeć twoje zdanie.

No chocby to ze moge sobie pewnymi metodami upraszczac zycie. Np dane sesyjne "flash" - dostepne tylko na jedno wywolanie, moge sobie tworzyc dowolne drivery w prosty sposob, szyfrowac dane, uzywac wzorca strategii na roznych implementacjach sesji o wspolnym interfejsie
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.