Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Legalny Windows dla programisty bez działalności gospodarczej.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kodereq
Witam,

Jestem niestety zmuszony do zakupu M$ Windows dla użytku komercyjnego (dotychczas pracowałem na Linuksie).

Interesuje mnie Windows 7 (najlepiej wybrać mniejsze zło smile.gif ).

Teraz moje pytania:

1. Jaka wersja Windows 7 nadaje się dla mnie najlepiej (i w pełni legalnie) ?
2. Jak jest w moim wypadku z potwierdzeniem zakupu systemu ? Nie mam działalności gospodarczej, więc sklep nie może wystawić mi faktury VAT. Czy wystarczy paragon ?

Dodam, że jestem freelancerem i obecnie najczęściej korzystam z umów o zlecenie lub dzieło.
laohost
Cytat
Nie mam działalności gospodarczej, więc sklep nie może wystawić mi faktury VAT.
Oczywiście, że może. Na Twoje życzenie nawet musi.
Wicepsik
http://sklep-ms.pl/4,1,1,kategoria,Windows_7.aspx
Im lepszy tym więcej dodatków...
erix
Cytat
1. Jaka wersja Windows 7 nadaje się dla mnie najlepiej (i w pełni legalnie) ?

W sumie, to home basic Ci nawet styknie.

Cytat
2. Jak jest w moim wypadku z potwierdzeniem zakupu systemu ? Nie mam działalności gospodarczej, więc sklep nie może wystawić mi faktury VAT. Czy wystarczy paragon ?

W dobrym sklepie na Windows sami zaczną od pisania faktury. Poza tym, dostajesz certyfikat autentyczności z kluczem kopii, który sam w sobie jest potwierdzeniem legalności systemu.
kodereq
Dobrze, a zatem jest możliwość otrzymania faktury.

Jak jest natomiast z wersją systemu, czy podczas ewentualnej kontroli przejdzie wersja typu Home ? Ponoć w firmach wymagane są wersje Professional. Nie ukrywam, że chciałbym zakupić wersję przyszłościową, abym po rejestracji firmy mógł z niej w pełni legalnie korzystać.
erix
A EULA nie możesz przeczytać? tongue.gif
kodereq
Dobrze, czy mógłbym jeszcze się zapytać czy mając po prostu legalny oprogramowanie i komputer mogę pracować jako freelancer nie obawiając się kontroli. Wiem, że mogłem googlać, ale chciałbym skorzystać z Twojego doświadczenia, Erix.
sztosz
Cytat(erix @ 22.09.2009, 22:35:51 ) *
A EULA nie możesz przeczytać? tongue.gif

EULA musi być w zgodzie z polskim prawem. Jeśli nie jest jest nie ważna. Jesteś w końcu "firmą" czy "osobą fizyczną"? Firma musi posiadać dowody zakupu etc. Osoba fizyczna nie musi posiadać paragonu/faktury ani żadnych srepek-nalepek.

Nie słyszałem też o tym, żeby firmy nie mogły kupować "Home", ale to że nie słyszałem nie znaczy że tak być nie może. Zadzwoń do Microsoftu, przedstaw sytuację to Ci powiedzą co i jak, oni też mają handlowców winksmiley.jpg
bogdan89
Co do Windowsa, możesz korzystać z dowolnej wersji czy jesteś osobą fizyczną, czy firmą. Nie ma podziału wersji Windowsa na użytek komercyjny i niekomercyjny. Problem jest dopiero z Officem, który w przypadku wersji dla domu jest przeznaczony tylko na użytek niekomercyjny. Się wycwanili i w tytule każdej aplikacji stoi: na użytek niekomercyjny smile.gif
Jeśli nie masz zarejestrowanej działalności to masz marne szanse na kontrole.
erix
Cytat
Co do Windowsa, możesz korzystać z dowolnej wersji czy jesteś osobą fizyczną, czy firmą. Nie ma podziału wersji Windowsa na użytek komercyjny i niekomercyjny.

Z tego, co mi wiadomo, to tak właśnie jest. Wyjątkiem są aplikacje z MSDNAA (jestem świeżo po lekturze EULA), których można używać tylko w ramach odbywanych studiów, z wyłączeniem działalności komercyjnej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.