Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odświerzenie przegladarki po akcji innego uzytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Jifer
Stworzyłem grę w PHP. Prosta gra zapisujaca aktualny jej stan w bazie danych.

Czy jest sposób by po wykonaniu ruchu przez gracza 1, w otwartym oknie gry gracza 2 nastąpiło np. odświeżenie przeglądarki.
Dodam, ze nie chodzi o skrypt w php, który w headzie będzie dodawał 'odśwież co x sekund' jeżeli nie jest moja tura.
Przy większej ilości aktywnych gier to by zabiło serwer.

Z góry dziękuję.
Spawnm
ajax i spr czy coś się zmieniło w db, tak?aktualizuj dane / przeładuj
Berg
Ajax + setInterval. Ale to i tak Ci będzie muliło serwer przy większej liczbie gier, szczególnie jeśli będziesz robił zapytania do bazy danych.
Jifer
no właśnie tego się obawiam. Nic kompletnie logiczniejszego nie macie? O AJAXsie tez myślałem.
Berg
Nic bardziej logicznego zrobić się nie da. Zawsze możesz zmienić język w którym piszesz na coś bardziej wydajnego winksmiley.jpg Ale imo jeśli przy wysyłaniu żądania do ajaxa będziesz przeprowadzał jakieś niewymagające operacje to powinno być dobrze (np. jeśli jest to gra dla 2 osób to możesz przy starcie utworzyć dla nich katalog który zapiszesz w sesji). Potem ajaxem co np. 1-2s sprawdzasz czy w katalogu pojawił się plik, jeśli tak to przeładowujesz stronę i kasujesz plik. Oczywiście plik tworzysz po tym jak drugi gracz wykona ruch. Dzięki temu nie musisz ciągle odpytywać się bazy a masz pełną kontrolę nad rozgrywką smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.