Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Automatyczne pobieranie i zapisywanie adresu e-mail
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GregorCTR
Witam mam krótkie i konkretne pytanie czy ktoś wie jak napisać lub posiada gotowy skrypt który umożliwia automatyczne pobranie adresu e-mail osoby odwiedzającej stronę www. Wiem że jest to możliwe bo już coś takiego wdziałem ale google mnie tym razem zawiodło sad.gif. W skrócie chodzi o to że ktoś wchodzi na stronę i w pliku np. email.txt dopisuje się jego domyślny adres e-mail który ma skonfigurowany np. w outlooku. Jest mi to potrzebne do rodzinnej galerii zdjęć w ten sposób będę mógł wszystkich odwiedzających informować o kolejnych fotkach itp. bez zawracania im d.. w stylu wypełnij formularz.

Chrom
chyba żartujesz ?
Już widzę bazy danych adresów dla spamerów.
GregorCTR
Cytat(Chrom @ 25.09.2009, 17:06:23 ) *
chyba żartujesz ?

Dlaczego?? pytam całkowicie poważnie
erix
Takie rzeczy, to tylko w IE. Żadna normalna przeglądarka nie pozwoli na takie grzebanie.
akro
Zrób kanał RSS i każdy zostanie powiadomiony o nowych fotkach.
GregorCTR
Cytat(akro @ 25.09.2009, 17:41:11 ) *
Zrób kanał RSS i każdy zostanie powiadomiony o nowych fotkach.

O ile kliknie na rss a tu chodzi też o tych mniej kumatych.
piotrooo89
to może zrób jakieś zapisy na newslettera, jak ktoś będzie chciał otrzymywać info na temat fotek sam wpisze Ci maila.
GregorCTR
Uciekamy od tematu szukając alternatywy a ja nie szukam alternatywy tylko konkretnego rozwiązania. Co do newslettera jest i się nie sprawdza bo co chwile mam telefony czy jest coś nowego czyli d... a tak będzie pobrany mail ja go sobie dodam do listy na newslettera i działa o to że maila otrzymał by ktoś obcy się nie boję bo serwis jest dostępny na hasło więc teoretycznie nikt obcy się nie dostanie.
erix
Nie da się. I pogódź się z tym. Może jeszcze strona miałaby mieć uprawnienia do pobrania moich haseł? tongue.gif

Cytat
Co do newslettera jest i się nie sprawdza bo co chwile mam telefony czy jest coś nowego czyli d...

A nie możesz zrobić tak, że masz na stronie linka:
  1. <a href="mailto:twoj@adres.pl?subject=activate">dopisz do listy</a>

po kliknięciu wystarczy tylko wysłać przygotowaną wiadomość, a Ty sobie maila już wyciągniesz z treści listu (pole from winksmiley.jpg).
piotrooo89
piszesz w tak chaotyczny sposób że nie sposób Cię zrozumieć. jak newsletter nie zdaje rezultatu, na swoim obsługiwałem ok 300 klientów i wszyscy mieli najnowsze wiadomości, bez żadnego problemu.
GregorCTR
Cytat(piotrooo89 @ 25.09.2009, 17:58:46 ) *
piszesz w tak chaotyczny sposób że nie sposób Cię zrozumieć. jak newsletter nie zdaje rezultatu, na swoim obsługiwałem ok 300 klientów i wszyscy mieli najnowsze wiadomości, bez żadnego problemu.

Wybacz kolego że nie zadbałem o stylistykę swojej wypowiedzi, zapewne przyczyną tego był pośpiech. Przetłumaczę co miałem na myśli "newsletter się nie sprawdził, w temacie wątku nic nie ma o newsletterze gdyby było to brzmiałby np. jak dodać newsletter ale to powiedziałby mi wujek google i nie zawracałbym nikomu d....".
vokiel
Jak napisał erix: Nie da się.
Jakby jakaś przeglądarka dawała taką opcję, to bym jej nigdy nie zainstalował.
Zdajesz sobie sprawę jakie zagrożenia to by ze sobą niosło?

A poza tym co jeśli ktoś wejdzie na Twoją stronę a wcale nie chce, żeby jego adres e-mail, bez jego wiedzy, trafił do Twojej bazy, a potem był wykorzystywany do spamowania. Przykładowo ja bym wszedł na Twoją stronę, nie udostępniam swojego maila, nie życzę sobie mailingu na temat uaktualnień jakiś zdjęć. W przypadku automatycznego pobrania adresu osoba musi pisać, że go nie chce, jeśli go nie chce. A nie lepiej jeśli się po prostu zgłosi, że chce?

Chciałbyś, żeby z każdej strony, którą odwiedzisz przychodził Ci mail z informacją co się na stronie zmieniło?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.