Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]odpalenie pliku .php na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
johnyjj2
Witam :-)!

Jest pewien serwer, do którego mam dostęp przez VNC. Chciałbym na nim odpalić pewien plik .php, który odbierałby wysłane do serwera z telefonu komórkowego pliki (wysłane z MIDleta przy uzytciu POST w httpconnection).
Rzecz jest taka, że gdy na swoim komputerze uruchamiam w przeglądarce http://87.205.xx.xx/datareceiver.php to widzę poniższy komunikat. (Jeszcze przed wgraniem pliku .php na serwer, więc zrozumiałe, że dokument nie zawiera danych. Rzecz w tym, że ten sam komunikat wyskakuje, gdy podam sam adres http://87.205.xx.xx/):
Cytat
Connection Interrupted
The document contains no data.
The network link was interrupted while negotiating a connection. Please try again.

Co powinienem sprawdzić i jak skonfigurować PHP na serwerze, żeby móc odpalić ten skrypt? Gdzie wrzucić plik .php?
Poniżej przedstawiam parę informacji, które zgromadziłem podczas sesji na pulpicie zdalnym.

Ikonki koło zegara:

Running all Apache services
KFWS Server - Running

Niektóre pliki i katalogi:

C:
-> Inetpub
-> -> mailroot
-> Program Files
-> -> KeyFocus

F:
-> Inetpub
-> -> home
-> -> Scripts
-> -> wwwroot
-> -> -> nazwa_aplikacji_webowej
-> -> -> htdocs
-> -> -> phpmyadmin
-> PHP
-> -> php.exe
-> Program Files
-> -> Apache Software Foundation
-> -> KeyFocus
-> -> MySQL
-> -> PHP

Pozdrawiam!
erix
Czy Ty na pewno używasz Apache do serwowania stron? Bo ze struktury wynika, że raczej IIS.

Jeszcze nie widziałem, aby Apache wyrzucał tego typu błędy.
johnyjj2
Hm, nie jest to mój serwer, niemniej coś w jego konfiguracji jest namieszane. Możliwe, że wykorzystywany jest IIS. Niemniej pozostaje pytanie, w jaki sposób w takim razie sprawdzić, co jest nie tak z IIS-em.
Pozdrawiam:)!
erix
Najlepiej by było zapytać o to administratora. ;]

Jeśli chodzi o IIS, to jako szary użytkownik w konfiguracji za bardzo nie pogrzebiesz. Całkiem możliwe, że Apache działa na innym porcie, ale z tym już musisz pisać do opa.
johnyjj2
Witam!
Otóż serwerem administrowało trochę więcej osób, niż jedna, stąd taki na nim bałagan. Mam dostęp do serwera przez pulpit zdalny, znam hasła na serwerze, mam również dostęp do konfiguracji routera. Niemniej nie wiem co i jak sprawdzić/zmienić :-).
Pozdrawiam!
erix
Może zacznij od tego, czy PHP masz na nim dobrze skonfigurowane. Ale musisz zdecydować - albo Apache, albo IIS. I jeśli chodzi o Windows, to proponowałbym IIS. Jak skonfigurować - w pliku install.txt paczki z PHP wszystko masz opisane.
johnyjj2
Otóż tak, plik install.txt przejrzałem i jest on dość długi :-), w wolnej chwili poczytam do snu.

Próbowałem znaleźć w internecie jak wygląda domyślnie plik php.ini, ale znaleźć mi się go nie udało. Tak, to bym sobie porównał zawartość plików mojego i domyślnego.

Co do zaś IIS-a i Apache'a to ja sobie zdaję sprawę, że kiepskim pomysłem jest instalacja obu na serwerze, to nie była jednak moja decyzja tongue.gif. Wydaje mi się, że przy odpowiedniej konfiguracji portów na routerze mogą oba chodzić jednocześnie.

Pozdrawiam :-)

PS Zajrzałem na Twoją stronkę i zobaczyłem, że interesujesz się GSM. Generalnie to sprawa jest taka, że chciałbym napisać na telefon komórkowy aplikację (pod Symbiana albo jako MIDlet-a). Użytkownik włączał by program i mówił ciąg cyfr, aplikacja zamieniała by głos na cyfry, zapisywała do pliku tekstowego i wysyłała na serwer.

Widzę dwie opcje co do rozpoznawania mowy (w zależności od tego, czy komórka sobie z tym poradzi):
1) PocketSphinx pod Symbianem w C++ na komórce.
2) Wysyłanie w czasie rzeczywistym tego, co użytkownik mówi, na serwer przy użyciu GSM/GPRS i przetwarzanie mowy na serwerze przy użyciu Sphinx4 napisanego w Javie. Wymagało by to jednak równoczesnej transmisji bez przerwy mowy z komórki na serwer i od czasu do czasu niewielkich plików tekstowych z serwera na komórkę. Czy mógłbyś polecić jakieś materiały/tutoriale odnośnie GSM/GPRS związane właśnie z wysyłaniem dźwięku na serwer?

Tymczasem jednak zaczynam od czegoś prostszego - czyli samego wysyłania pliku tekstowego z komórki na serwer :-).
erix
Cytat
Co do zaś IIS-a i Apache'a to ja sobie zdaję sprawę, że kiepskim pomysłem jest instalacja obu na serwerze, to nie była jednak moja decyzja . Wydaje mi się, że przy odpowiedniej konfiguracji portów na routerze mogą oba chodzić jednocześnie.

No tak, ale koronnym dowodem przeciwko Apache pod Windows jest to, że został on jedynie sportowany, podczas gdy IIS jest pisany natywnie. Pomimo faktu, że w IIS czasem znajdzie się dziura, to jednak będzie on działał dużo sprawniej aniżeli Apache. Pod Uniksem Indianin wymiata, ale pod Windows za często ma różne przypadłości...

Cytat
Wymagało by to jednak równoczesnej transmisji bez przerwy mowy z komórki na serwer i od czasu do czasu niewielkich plików tekstowych z serwera na komórkę. Czy mógłbyś polecić jakieś materiały/tutoriale odnośnie GSM/GPRS związane właśnie z wysyłaniem dźwięku na serwer?

Nie piszę ani w MIDletów, ani aplikacji na Symbiana; na razie zaczynam od widgetów na Windows Mobile, potem raczej CF.NET ;]
johnyjj2
No to jestem pewien, że przy pomocy MS Windows Mobile też można wysłać mały plik tekstowym na serwer :-). I być może pojawiłby się ten sam problem, co u mnie w MIDlecie. Zawsze mogę też zrezygnować z komórki z MIDletem na rzecz smartphone'a z MS Windows Mobile :-), jeśli bym tylko wiedział, jak wysłać ten mały plik na serwer.

Dodałem do poprzedniego tematu (http://forum.php.pl/index.php?showtopic=131242&st=0#entry664202) te dwa kody - MIDletu i PHP. Zapytałem o to samo na paru innych forach i widzę, że jedyna nadzieja w forum.php.pl :-). Myślę, że sama analiza kodu może dałaby Ci jakieś pomysły, co może być odpowiedzią na moje pytanie. Generalnie to w MIDlecie są trzy funkcje - startApp, pauseApp i destroyApp, które odpowiadają za trzy istotne dla cyklu życia MIDletu funkcje. Jest też, rzecz jasna, konstruktor i w tym konstruktorze myMidletSendData() wywołuję funkcję odpowiedzialną za wysłanie przykładowego stringa na serwer. Czyli do przeanalizowania tak naprawdę tylko funkcja sendTextFile.

Pozdrawiam :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.