Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Angielska wersja strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wolfie
Witam,

Chce zrobic angielska wersje strony i wymyslilem taki sposob:
Mam dwa przyciski ustawione na stronie :

1. <div id="languages">
  2. <a href="http://polska_wersja.pl" id="lang" name="polish">
  3. PL
  4. </a>
  5. <a href="#" id="lang_en" name="english">
  6. EN
  7. </a>
  8. </div>

No i teraz po kliknieciu na odnosnik o id="lang_en" przesylam za pomoca post zmienne do pliku index.php

Tutaj jak przesylam zmienne za pomoca jQuery :

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $('#lang_en').click(function(){
  2. $.post('index.php',{"english":"yes"});
  3. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

A tutaj plik do ktorego przesylam zmienne :

1. <?php include 'header.php';?>
  2. <div id="rama">
  3. <div id="TRESC"><div id="content_bottom"></div></div>
  4. </div>
  5. <?php
  6. if($_POST['english'] == 'yes') {
  7. include 'footer_en.php';
  8. } else {
  9. include 'footer.php';
  10. }
  11. ?>

No i teraz problem jest taki ze po kliknieciu na przycisk do wersji angielskiej nie przeladowuje mi strony, zmienne przesylaja sie poprawnie, w firebugu w odpowiedzi widac ze wszytko sie elegancko przesyla, i zalacza sie takze plik footer_en.php ale na stronie nic sie nie zmienia.....
vokiel
A nie możesz zrobić zwykłego linku a z podanym atrybutem href do aktualnie odwiedzanej strony? Po co do tego jQuery? Chcesz zrobić zmianę języka bez przeładowania strony? W takim wypadku trzeba by zmienić nagłówki, tytuł strony i całość treści, która jest tłumaczona, sporo tego...
Wolfie
Zrobilem wersje angielska w mozliwie najprostszy i najszybszy sposob, nie wiem czy najbardziej efektywny, poprostu skopiowalem wszystkie pliki do katalogu 'en' i teraz poprostu odpalam wersje angielska za pomoca href="costacostam.pl/en/index.php"........

do tego zrobilem nowa tabele w bazie danych dla wersji angielskiej, podmienilem jeszcze nazwy w menu na angielskie no i w ten sposob mam wszystko zalatwione......reszta danych jest pobierana z bazy danych a to juz zalatwia panel administracyjny dla wersji angielskiej ktory wprowadza dane do tabeli w ver. ang....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.