Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] sql manager, flush-hosts
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nmts
Na forum pojawił się taki komunikat:

1. Could not connect to the database.
  2. Host 'xxx' is blocked because of many connection errors; unblock with 'mysqladmin flush-hosts'

Człowiek od hostingu podejrzewa, że skrypt może pozostawiać jakieś połączenia, które powodują przekroczenie limitu błędów. Zaproponował znalezienie ich przez SQL Managera, ponieważ nie może czyścić hostów za każdym razem.
Ściągnąłem SQL Managera, ale nie wiem gdzie mogę szukać niepokojących rzeczy?
Widzę jakąś wciąż wzrastającą liczbę aborted_connects - co to dokładnie oznacza?
Widzę też, że max_used_connections ma wartość 29, a max_connections ma 250, i mimo tego często na forum jest błąd 'za wielu połączeń'. Czy może to nie o to chodzi?

Czy mogę jakoś się ustrzec przed pierwszym błędem / znaleźć przyczynę?
vokiel
może zamiast zwykłych połączeń mysql_connect masz mysql_pconnect
nmts
Raczej nie. Mowa tu o phpbb2 Przemysława. [;
Wiktor P.
Cytat(nmts @ 27.09.2009, 21:31:29 ) *
Widzę też, że max_used_connections ma wartość 29, a max_connections ma 250.

Hmm.
To na pewno tak małe wartości ?
Co to za hosting ?
Ja na Active 24 miałem kiedyś:
max_connections 36000
max_user_connections 60

Z tego co mi tłumaczył admin, żeby limit 'max_user_connections 60' nie wystarczył aby pojawił się podobny błąd, to musiałoby w danej chwili
na stronę wejść około 5 - 10 tyś. osób, zakładając że nie ma poważnych wad w obsłudze bazy danych.
Podobny problem rozwiązałem zmieniając klasę odpowiedzialną za budowę całej bazy.
Wcześniej non-stop leciały zapytania CREATE ... IF NOT EXISTS.
Zmieniłem to tak, aby struktura była tworzona tylko przy pierwszym uruchomieniu strony.
Bardzo częstą przyczyną podobnego stanu rzeczy jest rónież tworzenie iloczynów kartezjańskich poprzez złe zapytania (najczęściej podzapytania) SQL.

Myślę również, że powinieneś napisać prośbę do admina o zwiększenie limitów.
Dobry hosting nie powinien robić z tego powodu problemów.

nmts
max_user_connections to ja mam 0 biggrin.gif
Hosting jest na hosting.npc.pl Trzymam tam tylko bazę, pliki są na innym serwerze.

Mam jeszcze jedno pytanie:
Mam bazę na serwerze A, przenoszę bazę na serwer B, tam gdzie już dawno są pliki, uruchamiam skrypt, strona strasznie muli i po czasie widzę napis 'domena została zablokowana'.
Okazało się, że zostało wykorzystane ponad kilkanaście GB pamięci (limit to 1GB) przy wykonywaniu zapytań. Bazę zawsze przenoszę podobnie, i pierwszy raz się z takim czymś spotkałem.
Podobno coś się zapętliło, ale jak to możliwe? Te same pliki, i ta sama baza na innym serwerze działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.