<?php require_once('db.php'); // klasa umozliwiajaca korzystanie z obiektow PDO if(!$databaza = new DBConnector("serwerbazy","schematbazy","user","password","mysql","port") ) // nowy obiekt PDO { return false; } else { } $execute=$databaza->Query("SELECT PositionX FROM tabela WHERE id='1' AND nazwa='testowax'"); $results=$execute->fetchAll(PDO::FETCH_COLUMN); $execute->closeCursor(); ?>
No i wszystko dziala ladnie pieknie. Drukuje mi na ekranie "Sukces!", po czym ladniutko tabelke z jednym rekordem a w nim wypisane Array=>{[0]=>wartosc}. Tyle tylko, ze ja potrzebuje aby zapytanie mialo postac:
("SELECT PositionX,PositionY FROM tabela WHERE id='1' AND nazwa='testowax'");
Wtedy uzylbym PDO::FETCH_ASSOC, ale to w tym momencie jest nieistotne. Istotne jest to, że jak tylko zapodam do $execute zapytanie w takiej postaci to przegladarka wywala mi blad: unhandled exception in httpd.exe.
Moje zasadnicze pytanie brzmi : WTF ?!
Ponizej jakby to bylo istotne podaje cialo metody DBConnectora Query:
public function Query($query) { if ($this->dbh==null) { $this->EstablishConnection(); // print "Nawiazalem lacznosc z baza <br />"; } //print($query); //print "<br />"; $res=$this->dbh->query($query) //or die('Nie mozna wykonac qwerendy'); return $res; }//Queery