Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer dedykowany - pytanie
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
comands
Witam mam takie pytanie. Zamierzam postawić serwis społecznościowy połączony ze sklepem i zastanawiam się czy iść w kierunku serwera dedykowanego do 300 zł. Serwis dopiero by ruszał i kompletnie wielka niewiadoma jak duży ruch będzie w przyszłości, ale od startu będzie miał gamę produktów w liczbie ponad 1000 z opcją szybkiego wzrostu. Zrzeszał będzie około 100-200 aktywnych userów na starcie, z opcją wiadomo ciągłego wzrostu. Serwis ma być społecznością i dużym sklepem. Zatem moje pytanie jest takie czy warto od razu sięgać po serwer dedykowany?? Jeżeli tak to czy serwer na procesorze AMD athlon X2 64bit lub jakiś core 2 duo z dyskiem 800gb i 2-4gb ramu wystarczy?? CZy lepiej sięgnąć po lepszą maszynę typu quad core (core i7) z dyskiem 1500gb i 8gb ramu jednak z duża opłąta instalacyjna aby po ewentualnym szybkim rozwoju nie bylo konieczności przesiadki? Co byście radzili wystarczy ta 1 opcja?? czy moze jakis VPS nawet starczy. Czy ewentualna przesiadka ze słabszego serwera z duża iloscia danych na inny serwer jest trudnym zadaniem, czy nie ma z ty0 najmniejszego problemu?? Co byście mi radzili żeby nie popadać w zbędne koszty a żeby spełniało swoje zadania na dłuższy czas?? Aha i jescze jedno czy serwer na łączy 100mb/s daje dużą różnicę w pracy serwisu w stosunku do serwera na łączu 1gbit/s? Za wszelkie odpowiedzi byłbym bardzo wdzięczny gdyż musze szybko podjąć decyzję
patryczakowy
dopiero startujesz nie wiesz czy pomysł wypali nie wiesz jak duży ruch będzie na początku ja bym to postawił na zwykłym hostingo po co pchać się w koszty skoro narazie wszystko jest wielka niewiadomą, a przeniesienie wszystkiego w późniejszym czasie na inny serwer nie powinno stanowic żadnego problemu a jak się dobrze postarasz to może to być wo gule nie zauważalne dla użytkownika
bigZbig
Zamierzasz postawić serwis społecznościowy, ale na jakim etapie jesteś? Czy na etapie planowania czy też już masz zrealizowany projekt i pozostaje ci go jedynie wrzucić na serwer produkcyjny? Wybór maszyny zależy od szacowanego ruchu na stronie oraz jego charakteru (mam tu na myśli w miarę równomierne obciążenie strony lub też okresy wzmożonej aktywności użytkowników). Problemem może okazać się transfer, ale jest też wielce prawdopodobne, że zwyczajnie zabraknie zasobów do obsłużenia wszystkich requestów.
comands
Serwis jest gotowy cały mam go już wprowadzić na serwer i mam dylemat czy dedyk czy VPS, startowy ruch będzie tak jak pisałem 100-200 userów i około 1500 produktów. Chciałbym wprowadzić to tak aby nie było od razu kolosalnych kosztów ale również żeby po miesiącu np nie okazało się że trzeba przenosić dane. Czy przeniesienie wszystkich danych wraz z tymi wprowadzonymi przez userów stanowi potem jakiś problem?? Dla przykładu co lepiej porządny VPS za 180 zł miesięcznie (20gb) miejsca na dysku czy 207 zł miesięcznie ale z startową 250 zł za dedyka tej samej klasy z 1 TB dyskiem. Czy łącze 100mb a 1gb to bardzo duża różnica w odbiorze dla użytkownika końcowego??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.