Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Otwieranie pliku w sieci przez fopen
Forum PHP.pl > Forum > PHP
phaphiq
Cześć.

Mój problem polega na tym, że chcę otworzyć plik typu xml który już jest w internecie. Link do niego jest na zasadzie http://costamcostam.pl/asdf/qwerq/123456, gdzie 123456 to nazwa pliku (bez rozszerzenia, w tym .xml)

Ogólnie błąd wyskakuje przy funkcji fopen.

Gdy ten sam link wklejam do przeglądarki - uzyskuję jego tradycyjny podgląd.

Czy php nie "łapie" tego, że to xml? Czy może ta strona jakoś blokuje do siebie dostęp dla tej funkcji?
posiadacz
musisz podać pełną nazwę pliku
phaphiq
Faktycznie, dlatego się buntuje. Jak to obejść w takim razie? Ten plik zdaje się nie mieć w ogóle rozszerzenia. Wmawianie mu, że to .xml - nie pomaga - nie znajduje go.
wookieb
A treść błędu to już nie łaska podać?
phaphiq
Warning: fopen() [function.fopen]: php_network_getadresses: getaddinfo failed: Temporary failure in name resolution in <plik, linia>

Warning: fopen(http://xxxxxxxxxxx/123456) [function.fopen]: failed to open stream: php_network_getadresses: getaddrinfo failded: temporary failure resolution in: <plik, linia>

przepisywałem ręcznie, pewnie są literówki

Kopiowanie całageo pliku curlem do jakiegoś tymczasowego i odczytywanie z niego danych już normalnie fopenem jest chyba mało sensowne?
wookieb
Skoro z fopenem masz takie cyrki to spróbuje curlem. Powiedz mi jeszcze jak masz ustawiona opcje allow_url_fopen ?
zegarek84
Cytat(phaphiq @ 2.10.2009, 19:00:48 ) *
Kopiowanie całageo pliku curlem do jakiegoś tymczasowego i odczytywanie z niego danych już normalnie fopenem jest chyba mało sensowne?

tak - mało sensowne - jeśli curl'em poprawnie Ci się pobiera to czemu nie operujesz od razu na pobranej zawartości zamiast zapisywać to na dysk i dopiero odczytywać??

linku nawet nie podałeś to skąd mamy wiedzieć jak to zabezpieczone?? - udaj przeglądarkę - w fopen też możesz wysłąć odpowiednie nagłówki i wcale nie musi być link z rozszerzeniem - zainteresuj się stream_context_create - przykład masz też przy drugiej funkcji co możesz użyć zamiast fopen czyli np. file_get_contents

do wyboru masz jeszcze np.:
fsockopen - jeśli nie masz c'a (a z postów widzę, że masz) - choć więcej zabawy winksmiley.jpg
phaphiq
Cytat(wookieb @ 2.10.2009, 19:13:19 ) *
Skoro z fopenem masz takie cyrki to spróbuje curlem. Powiedz mi jeszcze jak masz ustawiona opcje allow_url_fopen ?

Jest na On.

Ten plik z internetu jest jednym z wielu jakie przetwarzam ale reszta jest na dysku i do nich bezproblemowo wbijam przez fopen() i potem fgets() by pobrać każdy wers pliku i ładnie zparsować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.