Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: id i nazwa użytkownika, którego post ma najwyższą datę
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
onlyX
Witam!

Skonstruowałem zapytanie wyświetlające wszystkie tematy danego forum (id, temat, id autora, nazwę autora, liczbę postów, datę osatniej modyfikacji):

1. SELECT t.id AS 'topic_id', t.name AS 'topic_name', p.user_id AS 'maker_id', u.name AS 'maker', COUNT( p.id ) AS 'post_count', MAX( p.time ) AS 'last_time'
  2. FROM forums f, topics t, posts p, users u
  3. WHERE f.id = t.forum_id AND t.id = p.topic_id AND u.id = p.user_id
  4. GROUP BY t.id
  5. ORDER BY MAX( p.time ) DESC

Chciałbym do tego dodać dane ostatniego postu [p.id] (tego z MAX(p.time)) i dane jego autora [p.user_id][u.name], ale pogubiłem się.
Wydaje mi się, że z WHERE odpadnie u.id = p.user_id, ale co dalej?
Da się wydobyć te dane razem z tym zapytaniem? Jeśli tak, to będę wdzięczny za wskazówki.
thek
A czemu zamiast szukania po dacie ie wyciągasz posta z najwyższym id w danym forum/podforum? Zapewne masz w tabeli postów autoincrement na id. Zauważ, że najwyższe id w danym temacie/podforum/forum to zawsze najnowszy post i z automatycznie najświeższą datą. Tymczasem operacje na datach potrafią w niektórych cms lub forach powodować błędy. Sam swego czasu musiałem przerabiać skrypty php-fusion właśnie pod tym kątem z jakim Ty masz problem, czyli wyświetlanie danych użytkownika, którego post jest najświeższy. Domyślnie bowiem przechowywana jest tylko data ostatniego posta, a nie jego id, co jest głupotą. W sytuacji bowiem, gdy zapis do tabeli forum jest o ułamek sekundy późniejszy niż do tabeli postów nie można zidentyfikować jaki post jest ostatni i kto go napisał, bo nie istnieje post z tym samym timestamp (różne w obu tabelach). Tu najlepsze jest przechowywanie id posta oraz po nim wyszukiwanie i nie używanie timestamp do tego zadania.
onlyX
Masz rację, zminiłem ORDER na najwyższe id, i wyciągnąłem w SELECT id naświeższego postu. Jednak dalej mam problem z wyciągnięciem danych autora tego postu. Nie wiem czy to wykonalne przy mojej strukturze tabel.

1. SELECT t.id AS "topic_id", t.name AS "topic_name", p.user_id AS "maker_id",
  2. u.name AS "maker", COUNT(p.id) AS "post_count", MAX(p.time) AS "last_time", MAX(p.id) AS "last_post"
  3. FROM forums f, topics t, posts p, users u
  4. WHERE f.id = t.forum_id AND t.id = p.topic_id AND u.id = p.user_id AND f.id = ?
  5. GROUP BY t.id ORDER BY MAX(p.id) DESC

thek
Zrób LEFT JOIN pomiędzy tabelą posts a users używając posts.user_id = users.id bo skoro masz informacje o najświeższym poście to masz i informację użytkowniku, jego id i łatwo to połączyć z tabelą users, skąd owe informacje wyciągniesz.
onlyX
W dalszym ciągu nie wiem jak to zrobić.
Pogubiłem się w całym tym zapytaniu.
Zrobiłem LEFT JOIN, ale dalej nie wiem co dopisać do SELECT, aby otrzymać dane autora ostatniego postu.
Z autorem pierwszego postu nie ma problemu.

Może mi ktoś to wytłumaczyć, albo dać namiar na wytłumaczenie z bardziej skomplikowanymi przykładami, bo GROUP BY i JOIN w jednym zapytaniu to już dla mnie za dużo smile.gif
erix
Cytat
Da się wydobyć te dane razem z tym zapytaniem? Jeśli tak, to będę wdzięczny za wskazówki.

Zrób pole, w którym będziesz miał ustawiane ID najnowszego posta dla rekordu z tematem.

Można - oczywiście - wymusić zachowanie normalizacji przez wykorzystanie z podzapytania, ale będzie to zabójcze dla bazy. Najlepiej osobne pole na ID najnowszego tematu i zwykłym joinem sobie dociągasz. smile.gif
thek
Erix sugeruje Ci dobre rozwiązanie problemu. Dla tabeli forum lub temat przechowuj id ostatniego posta. Oszczędzi to bazie wiele łączenia i zajeżdżania jej. Tak wiele skryptów for internetowych rozwiązuje ten problem. Jedynie fusion, jak na złość trzymie tam timestamp zamiast id (o czym zresztą we wcześniejszym poście wspomniałem). Dzięki polu z najnowszym id dla danego forum, zmniejszasz ilość łączeń LEFT JOIN do uzyskania oczekiwanego przez Ciebie rezultatu. Używanie GROUP BY, JOIN i każdego innego słowa kluczowego SQL z czasem staje się naturalne i po kilku, kilkunastu wykorzystaniach nawet zawiłe konstrukcje będziesz sam pisał i się dziwił jak można tego nie rozumieć. Praktyka czyni cuda winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.