Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] sesja
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
janek9
Witam!

Chcialbym sie dowiedziec jak mozna ustawic sesje, tak aby nigdy nie wygasala?
athabus
Co rozumiesz przez nigdy nie wygasająca sesja?

Nie jestem najlepiej poinformowany jeśli chodzi o sesje etc, ale z tego co mi wiadomo to zależy to od ustawienia serwera i na hostingu współdzielonym ogólnie jest to trudny temat, który jest ciężki do obejścia.

Masz zasadniczo kilka wyjść:
- spróbować walczyć z ustawieniami sesji, ale z tego co mi wiadomo (zaznaczam, że nie jestem tu pewien tego co piszę) jest spora szansa, że nic nie wskórasz na poziomie php/symfony
- przenieść obsługę sesji do bazy
- jeśli to jakaś pojedyncza sprawa typu niedopuszczenie do wylogowania użytkownika, to możesz to obejść filtrem w symfony - np. coś takiego

Napisz na czym polega Twój problem to łatwiej otrzymasz odpowiedź.
janek9
Cytat(athabus @ 8.10.2009, 15:23:50 ) *
Co rozumiesz przez nigdy nie wygasająca sesja?

Nie jestem najlepiej poinformowany jeśli chodzi o sesje etc, ale z tego co mi wiadomo to zależy to od ustawienia serwera i na hostingu współdzielonym ogólnie jest to trudny temat, który jest ciężki do obejścia.

Masz zasadniczo kilka wyjść:
- spróbować walczyć z ustawieniami sesji, ale z tego co mi wiadomo (zaznaczam, że nie jestem tu pewien tego co piszę) jest spora szansa, że nic nie wskórasz na poziomie php/symfony
- przenieść obsługę sesji do bazy
- jeśli to jakaś pojedyncza sprawa typu niedopuszczenie do wylogowania użytkownika, to możesz to obejść filtrem w symfony - np. coś takiego

Napisz na czym polega Twój problem to łatwiej otrzymasz odpowiedź.

mam na mysli to, ze np uzytkownik zostaje na formularzu i powiedzmy chce go zapisac po jakims czasie, wtedy wyskakuje okno od sfguarda z logowaniem, potem przekierowanie na 404 bo dana akcja nie zostala przekazana przez POST. Wlasnie zastanawiam sie nad obsluga sesji w bazie, jednakze nie wiem ktore rozwiazanie bedzie lepsze. Wracajac do sesji to ustawilem teraz dlugosc sesji taka sama jak domysla wartosc czasu zapamietania klucza: remember_key w tabeli sf_guard_remember_key. Nie wiem czy tak moze zostac. Chcialbym miec taki efekt jak w nasza-klasa.pl. Raz sie logujesz z zapamietaniem i wszystko gra. Nie trzebaby bylo co jakis czas wpisywac loginu i hasla nawet z zapamietana opcja: remember key. Nawet jak masz ustawiony ten klucz zapamietania, to jezeli sesja ma ustawione 1800 sekund to i tak zostanie sie przekierowanym do logowania. Jak bym mial to rozwiazac?
krowal
Jeśli user zaznaczy 'pamiętaj mnie' wtedy dajesz czas żywotności cookie sesji np na rok. A jeśli nie to ustawiasz null (będzie aktywne do czasu zamknięcia przeglądarki)
athabus
Zasadniczo ten sposób do którego podałem Ci link w pierwszym wpisie powinien załatwić sprawę. Po prostu musisz załatwić to filtrem.

W artykule jest napisane, że sfGuard też ma taką funkcjonalność, ale się nią nie bawiłem więc się w tej kwestii nie wypowiadam.
janek9
Dziekuja za pomoc! Naprowadzenie duzo dalo:) Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.