Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem ze sprawdzeniem cookie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebap123
Witam
Napisałem system logowania oparty na cookie. Na początku każdej strony, gdzie wymagane jest logowanie wysłane jest ciasteczko sprawdzające odbieranie ciasteczek przez użytkownika. Raczej ten system działa,tylko ma jeden mankament. Mianowicie gdy wejdę na stronę po raz pierwszy i odbiorę cookie i tak pokazuje mi, że nie odebrało. Dopiero gdy odświeżę stronę pokazuje, ze wszystko jest ok. Niestety nie jest to to co bym chciał mieć dlatego chce się spytać jak można to zrobić w taki sposób, żeby od razu na wejściu i wysyłało i sprawdzało.
potreb
Bo musisz zapewne zrobić headera po wysłaniu cookiesa. Wtedy będzie skrypt wiedział że cookie istnieje.
zelu
Nie odbiera bo przy pierwszym wejściu takiego cookie nie ma, bo i skąd? Poza tym skrypt logowanie napisany na cookie nie jest najlepszym rozwiązaniem. Bezpieczeństwo jest wtedy praktycznie zerowe. Lepiej zrobić to na sesjach :]

Pozdro
MateuszS
utworz cookie przed przekierowaniem, czyli jeszcze na stronie logowania, gdy juz ma usera przekierowac na strone docelowa, przed tym walnij setcookie

wtedy na przekierowanej stronie juz bedzie cookie.

ps. sesjami bylo by chyba lepiej sprwadzac czy user jest zalogowany
sebap123
Dzięki za rady zobaczę co z tym teraz zrobić, a co do sesji to nie będę tego używał bo mam jakieś straszne problemy z wprowadzeniem tego do skryptu. Już miałem nawet na ten temat rozmowę na forum.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.