Mefiuu
12.10.2009, 18:38:39
Witam. Mam pytanie. Otóż zainstalowałem u siebie na moim sprzęcie program Macromedia Flash MX 2004 (trial). Umiem zrobić proste animacje z tekstem, ze zmianą kształtu. Ale chciałbym się nauczyć robić strony we flashu. Moje pytanie. Czego się uczyć aby to zakodować ? ActionScript? W jakiejś szczególnej wersji? Tak jak np. jest HTML 4 i XHTML 1.1 czy PHP 4 i PHP 5? Czy jest jakaś różnica między wersjami i tym pod jakim programem zadziałają ?
I jeśli macie jakieś fajne tutoriale o tworzeniu stron we flashu to poproszę

oprócz google ;] Pozdrawiam.
wookieb
12.10.2009, 18:45:02
ActionScript 3. Niestety mx2004 nie wspiera AS3 a tylko AS2 (też się da pisać, lecz nie z taka wydajnością jak w as3)
Lepiej poznać flexa i nauczyć się go stylować. I możesz to robić za darmo. Jak?
Ściągasz program FlashDevelop oraz FLEX SDK. Czytasz kurs o flexie i... powodzenia.
Mefiuu
12.10.2009, 18:47:11
Czekaj, dobrze rozumiem ?
FlashDevelop + FLEX SDK jest takim programem jak macromedia tylko darmowym ? jest lepszy ? Przepraszam za może śmieszne pytania, ale jestem w tym "nowy". Dziękuję za pomoc.
wookieb
12.10.2009, 19:36:44
Flex jest środowiskiem opensourcowym. Grupa ludzi stworzyła środowisko, które przekształca xmla w odpowiedniego swf-a. Ponieważ nie stworzyło tego Adobe, a przecież kase muszą z tego mieć, to zajęli się jego dystrybucją (SDK - który jest darmowy) ale za to jest płatny builder (środowisko graficzne do tworzenia we flexie).
FlashDevelop to po prostu IDE (edytor) dla flexa, actionscripta. Korzysta on z SDK dlatego możesz pisać we flexie oraz w actionscriptcie zupełnie za darmo.
Ale mówię PISAĆ a nie "rysować" animacje za pomocą graficznego interfejsu jak to się dzieje np we Flashu mx2004.
Za pomocą takiego oprogramowanie poćwiczysz sobie flexa, actionscripta co powinno być podstawą. Niestety zaawansowanych stron w nim nie zrobisz. Dlatego i tak potem się przyda flash ale już cs4
Mefiuu
12.10.2009, 19:42:07
czyli flex to taki edytor jak macromedia a FlashDevelop to taki edytor tekstowy do niego ?> ;] dobrze rozumiem ?
wookieb
12.10.2009, 19:47:07
Prawie

Zobacz co to flex to dostaniesz odpowiedź
Mefiuu
12.10.2009, 19:48:21
a ten flex to nie jest czasem płatny jak macromedia ? Dziękuję za pomoc
wookieb
12.10.2009, 19:51:32
Jest darmowy (czytaj wyżej, SDK)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.