Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Destruktor, a usuwanie obrazków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Muse
Witam!
Dzisiaj zrobiłem captcha w PHP i natknąłem się na mały problem. Skrypt (a właściwie klasa) działa w ten sposób, że obrazek jest tworzony i zapisywany jako plik .jpg. Nie zrobiłem tego tak jak opisują to na kursach (header('Content-Type: image/jpeg'); ), bo obrazek chcę wykorzystać zwyczajnie w części html, w formularzu rejestracji.
Schody zaczęły się, gdy napisałem destruktor, który usuwa tymczasowy obrazek captcha z folderu. Działa on tylko wtedy, gdy go jawnie wywołam, tzn. tak:
  1. $ob->destruct();

Chciałbym jednak, by to działało przy przechodzeniu na inną stronę. Proszę o pomoc i z góry dzięki ;]
l0ud
Obrazek captchy nie powinien być cachowany. Powinien go na poczekaniu generować skrypt na podstawie aktualnej sesji. W Twoim wypadku pozostawałoby automatyczne usuwanie obrazków po upływie określonego czasu.

Możesz zserializować obiekt obrazka do sesji i przy następnym wywołaniu skryptu wywołać funkcję usuwającą obrazek. Ktoś jednak może usunąć sesję, bądź wcale nie odświeżać strony - w tym wypadku pozostaną zbędne śmieci w tymczasowym folderze obrazków. Możesz to poprawić poprzez np. automatyczne usuwanie obrazka po 5 minutach, ale czy warto tak kombinować?
Zyx
Pisze się __destruct, a nie destruct().
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.