Na php się zabardzo nie znam,ale zdołałem napisać krótki skrypt,który działa,ale wymaga kilku poprawek.Działa on na jednej instrukcji warunkowej if else.
Moje pytanie,czy kod przedstawiony poniżej,jest w miare bezpieczny i może być zastosowany w takiej stronce domowej?
Na tą stronkę będzie wchodziło góra 5 osób,każdy będzie miał to samo hasło,które jest sztywno wpisane w kod skryptu,więc żadana baza danych nie jest mi potrzebna.Login'ów tez nie będzie.Oto skrypt:
<center> <?php echo '<form action="" method="post"> <input type="text" name="haslo" style="width: 100px;" /><br /> </textarea><br /> Wpisz haslo: <br> <input type="submit" value="Zaloguj/Wyloguj" /> <font>'; [color="#FF0000"] \\tu do zmiennej $haslo wpisuje haslo(JAKIES_HASLO)[/color] if($haslo == JAKIES_HASŁO) { ?> // tu wykonuje sie kod html strony <?php }else { }
Tak jak mówiłem wszystko działa,moje pytanie czy skrypt ten może być zastosowany w stronie domowej,tak aby był w miare bezpieczny?
Jest jeszcze jeden problem.Gdy po raz enty wchodze na strone i wpisuje haslo wpisując pierwszą litere hasła,system już mi podpowiada co mogę chcieć wpisać i widać poprzednie haslo ktore wpisalem.Jak temu zaradzić?
PS:Wiem ,że na necie są gotowe skrypty stron z hasłem,ale fajnieby było jakby pomogliście mi zmodyfikować ten zrobiony przeze mnie
Pozdro