Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] span
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
sf
Witam, wiec mam nastepujacy problem. Chcialbym za pomoca span, wykonac cos takiego:

Kod
<table width=80>

<tr>

<td valign=top width=30>3 III</td><td>cos tam</td>

</tr><tr>

<td valign=top width=50>2 II</td><td>tralalal dlugi test lalalalalaa bum bum</td>

</tr>

</table>

znalazlem cos tutaj: http://www.w3.org/TR/WD-positioning-970131 (Example 4), ale problem jest taki, ze chcialbym by to mialo atrybut valign=top:) czyli u gory... a nie tam jak jest, ze na dole... dodatkowo by to bylo przy kazdej linijce u gory... w sumie jak dodalem kilka pozycji to w ogole te minusy lataja po calej stronie i sie wszystko psuje sad.gif Moze mi ktos ten gorny kod jakos zapisac przy pomocy span? Z gory dziekuje.
Vir
Mam nadzieję, że chodzi Ci o coś takiego. Oczywiście dostosuj przykład do tego co chcesz osiągnąć.

W ramach Head:
[xml:1:145b635e5a]<style type="text/css">
.tabela {
display:block; border: 1px solid black; width: 100px;
}

.wiersz {
display:block; border: 1px solid black; text-align: center;
}

.komorka {
display: inline; border: 1px solid black; width: 20px; height: 15px; margin: 2px; text-align: center;
}
</style>[/xml:1:145b635e5a]

W ramch Body:
[xml:1:145b635e5a]<span class="tabela">
<span class="wiersz">
<span class="komorka">1</span>
<span class="komorka">2</span>
<span class="komorka">3</span>
</span>
<span class="wiersz">
<span class="komorka">4</span>
<span class="komorka">5</span>
<span class="komorka">6</span>
</span>
</span>[/xml:1:145b635e5a]
sf
Vir: zauwaz, ze jak w komorce nie miesci sie tekst to przechodzi do nastepnej lini... ale wtedy juz nie ma podzialu na komorki... tylko tekst leci od poczatku wiersza... nie wiem czy da sie to naprawic... ale jednak znalazlem nowy link do tego co podalem wczesniej i ten kod sobie wykorzystam:

[xml:1:a96b81f018]
<div style="position: relative; margin-right: 0px; left: 30px; margin-bottom: 6px">
I used two red hyphens to serve as a change bar. They
will "float" to the left of the line containing THIS
<SPAN style="position: absolute; top: 0px; left: -30px; color: red;">--</SPAN>
word.</div>
<div style="position: relative; margin-right: 0px; left: 30px; margin-bottom: 6px">
to działaaa! :)
<SPAN style="position: absolute; top: 0px; left: -30px; color: red;">data</SPAN>
</div>
[/xml:1:a96b81f018]

Jakbys mogl jeszcze tamten kod poprawic, lub ktos inny by przejscie do nowej lini nie naruszalo struktury podzialu tabeli to byloby cool. Tak z ciekawosci chcialbm wiedziec, moze sie kiedys przyda :)

+ for you :)
Vir
Cytat
... jak w komorce nie miesci sie tekst to przechodzi do nastepnej lini... ale wtedy juz nie ma podzialu na komorki... tylko tekst leci od poczatku wiersza...

U mnie, na IE 6.0, tak się nie dzieje, najwyżej przenosi całą komórkę z tekstem - wystarczy wtedy tylko rozszerzyć tabelę. Jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że jest to kwestia przeglądarki.

Ps.
Jeden ze znaczników span był źle zapisany we wcześniejszym kodzie - poprawiłem.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.