Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] jak to latwiej zapisac - skrocic ? Lista wyboru w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
InosU31
Witam

mam taki kawalek kodu i on mi dziala ale chialbym go jakos skrocic do minimum i ciekawy jestem czy da sie to jakos skrocic? - siedze juz nad tym od wczoraj i dopiero udalo mi sie osiagnac pozadany rezultat ale moze da sie to jakos latwiej zapisac :

[PHP] pobierz, plaintext
  1. $l = "l";
  2. $r = "r";
  3. $lr = "lr";
  4. if ($result[0]['site'] == $l)
  5. {
  6. $selekt1 = "selected=".$l;
  7. $selekt2 = "";
  8. $selekt3 = "";
  9. }
  10. else if ($result[0]['site'] == $r)
  11. {
  12. $selekt2 = "selected=".$r;
  13. $selekt1 = "";
  14. $selekt3 = "";
  15. }
  16. else if ($result[0]['site'] == $lr)
  17. {
  18. $selekt3 = "selected=".$lr;
  19. $selekt1 = "";
  20. $selekt2 = "";
  21. }
  22. $ramka->tassign['wybor'] = "<OPTION value=\"".$l."\"".$selekt1.">lewa</OPTION>";
  23. $ramka->tassign['wybor'] .= "<OPTION value=\"".$r."\"".$selekt2.">prawa</OPTION>";
  24. $ramka->tassign['wybor'] .= "<OPTION value=\"".$lr."\"".$selekt3.">prawa/lewa</OPTION>";
[PHP] pobierz, plaintext

chodzi o to ze mam formularz z lista wyboru i chialbym po jego otwarciu miec wybrana opcje zgodna z zapisem w bazie danych. czyli jesli wczesniej dodalem do bazy danych litere "r" to po otwarciu tego formularza zeby bylo zaznaczone to "r" ale z mozliwoscia wyboru pozostalych opcji.

mam nadzieje ze w miare to co napisalem jest zrozumiale.

Pozdrawiam
Wicepsik
  1. $tab = array('l' => 'lewa', 'r' => 'prawa', 'lr' => 'prawa/lewa');
  2. foreach($tab as $key => $value){
  3. if($result[0]['site'] == $key){
  4. $ramka->tassign['wybor'] .= '<option selected value="'.$key.'">'.$value.'</option>';
  5. }else{
  6. $ramka->tassign['wybor'] .= '<option value="'.$key.'">'.$value.'</option>';
  7. }
  8. }

Po pobraniu wyników z bazy wrzucasz je do tablicy.

Można jeszcze tak skrócić
  2. foreach($tab as $key => $value){
  3. $selected = ($result[0]['site'] == $key) ? 'selected ' : '';
  4. $ramka->tassign['wybor'] .= '<option '.$selected.'value="'.$key.'">'.$value.'</option>';
  5. }
InosU31
dzieki wielkie:-)

Pozdrawiam
Fafu
Jako ciekawostkę podam że można jeszcze skrócić tongue.gif
  2. foreach($tab as $key => $value)
  3. $ramka->tassign['wybor'] .= '<option '.(($result[0]['site'] == $key) ? 'selected ' : '').'value="'.$key.'">'.$value.'</option>';
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.