Gonzo
14.03.2004, 14:07:30
php.pl, ale to moje ulubione forum, więc off topic.
Od dość długiego czasu uczę się html, css, php, js... Przyniosło to dość dobre rezultaty. Jednak moją piętą achillesową okazała się grafika. Co tu dużo gadać... Po prostu nie potrafię zrobić layout nawet dla średnio skomplikowanej witryny. Wystarczy spojrzeć na divxzone.org... Może koszmar to to nie jest, ale z pewnością nie rzuca na kolana.
No więc pytanie. Od czego powinienem zacząć? Chodzi mi o jakieś materiały, programy, itp.. Po prostu krok po kroczku chciałbym się nauczyć tworzyć grafikę na potrzeby stron internetowych. Cośtam w Corel Draw potrafię wydłubać, ale to zupełnie nie to.
Wiem, że trudno coś takiego wytłumaczyć, ale mimo to bardzo proszę przynajmniej o próbę. Napiszcie, na czym stawialiście swoje pierwsze "stąpnięcia"

w grafie, co czytaliście, no i czego używacie teraz.
Bardzo proszę o pomoc grafików.
Seth
14.03.2004, 14:17:36
Gonzo
14.03.2004, 14:38:33
Wielkie dzięk za linki, ale jeśli można, bardzo prosiłbym również o coś z własnych doświadczeń grafików.
I jeszcze jedno. Nie wydaje mi się, żebym miał talent do grafiki. Czy można się tego przez pracę nauczyć?
bamboos
14.03.2004, 15:08:25
Stary ;P mam ten sam problem ;P
Od przedszkola rysuję "zburzone domy" (tak ktoś to kiedyś nazwał i zostało). Próbowałem, czytałem kursy, tutoriale, książki... nie da się. Do tego trzeba mieć to coś, czego ja nie mam;P i wydaje mi się, że mieć nie będe. Nie zniechęcaj się, bo może się okazać, że Ty to masz, ale uśpione... Ja zdecydowałem, że zajmę się kodowaniem, a znajdę sobie grafika do zespołu.
to tak na mój gust!
Gonzo
14.03.2004, 17:56:13
Też myślałem nad takim rozwiązaniem, ale wyszedłem z założenia, że chyba raczej nie znajdę nikogo, kto chciałby ze mną założyć spółkę.
Seth
14.03.2004, 18:19:41
Tak jak napsail bamboos trzeba miec to cos - talent, wyczucie kolorow, estetyki itp aby na powaznie moc sie zajac grafika. Same tutki nie wystarcza.
Zawsze mozesz komus zlecic stworzenie grafiki bez zakladania z nim spolki.
spenalzo
14.03.2004, 18:27:18
Cytat
Zawsze mozesz komus zlecic stworzenie grafiki bez zakladania z nim spolki.
Mi to wygląda na kryptoreklame. Poprosze o zmoderowanie tego pana :-)
Gonzo
14.03.2004, 19:12:54
Mówiąc "założyć spółkę" nie miałem na myśli działalności komercyjnej. Ale panowie, dlaczego jeszcze nikt konkretnie nie odpowiedział na mój pierwszy post?
hwao
14.03.2004, 19:17:34
Cytat
Ale panowie, dlaczego jeszcze nikt konkretnie nie odpowiedział na mój pierwszy post?
Bo na nie go nie da sie odpowiedziec
Supernova
15.03.2004, 10:06:28
Miło mi, że ktoś uznał mój dział za godny polecenia. Dziękuję :wink:
Jeśli chodzi o grafikę... Zastanów się jaką chcesz tworzyć, czy grafikę 2 czy 3D. Każda z nich rządzi się swoimi prawami. Najczęściej poleca się poprostu naukę programu graficznego, ale to nie do końca jest tak...Bo np. próbując przełożyć powiedzmy realny obraz na wektorówkę najpierw trzeba sobie poradzić z przełożeniem samego obrazu na dwa wymiary a dopiero potem zastanowić się nad narzędziami które zostaną użyte bez względu na to czy to będzie praca tworzona tradycyjnymi środkami takimi jak ołówek czy pędzel czy w programi graficznym... Nie wiem jak wielkie masz problemy z grafiką, tzn z którą cześcią jej tworzenia...Jeżeli własnie z tą to dobrze jest sobie poczytać na temat perspektywy, oddziaływania na siebie kolorów itd. Poznać zagadnienia typowo plastyczne.
Mówisz, że nie masz "tego czegoś", nie wiem po jakim czasie to u siebie stwierdziłeś...Czasami trzeba bardzo dużo cierpliwości aby "to coś" u siebie stwierdzić...Do tworzenia nie jest potrzebny tylko talent, ale też cierpliwość, upór (co też uważam za rodzaj talentu). Czasami duży talent ujawnia się dopiero po ogromnym wysiłu, dlatego, że to co masz w głowie to jedno, ale czy potrafisz to przedstawić ciekawymi, czysto "rzemieślniczymi" rozwiązaniami formalnymi to drugie...Uważam za dziwne dzielenie z serii: "Czy jak mam talent to mogę sobie leżeć a wszystko przyjdzie samo?" "Czy pracując a nie mając talentu stworzę genialny projekt?" Chyba już sam możesz sobie odpowiedzieć na te pytania... Jeśli chodzi o programy graficzne, każdy Ci będzie radził coś innego, dlatego że dla każdego jest dobre co innego...Najlepiej poznać kilka i wybierać odpowiednio do zadania, założeń projektu. Nauka samych programów... teraz jest dużo grup dyskusyjnych, różnego rodzaju for itd. szczerze mówiąc robi to więcej problemów niż ułatwień...Bo rozumiem, że jeżeli ktoś ma problem to czuje się bezradny, tyle tylko że zaczynają się pojawiać problemy momentami kompletnie absurdalne...naprawdę polecam naukę samemu, we wszystkich programach jest dostępna pomoc, poszukaj sam, a dopiero kiedy naprawdę nie możesz sobie poradzić zgłaszaj to na forum. Na forum zawsze ktoś Ci udzieli pomocy, pytanie tylko ile z tego zapamiętasz...
Pozdrawiam i życzę samych genialnych grafik :wink:
-=Saint=-
15.03.2004, 17:05:49
Jeśli chodzi o grafikę2-d to na początek polecam PSP (Paint shop pro). Program nie jest jakiś superrozbudowany, jego obsługa jest bardzo prosta i dosyć logiczna. Do wstępnego projektowania layouta zwykle używam tego właśnie programu. Potem Photoshop. Nieco bardziej rozbudowany, ale moim zdaniem trudniejszy w obsłudze (i ma jedną parszywą ceche :? na scrollu nie ma tak jak psp przybliżenia, tylko scrollbary...). Gdy nabierzesz nieco doświadczenia sam będziesz mógł wybrać swój ulubiony programik.
Gonzo
5.04.2004, 12:38:21
Bardzo przepraszam za dość długo trwająjącą przerwę, ale po prostu zapomniałem o tym temacie. Okazało się jednak, że całkowicie nie nadaję się na grafika, więc postanowiłem zadać wam pytanie. Czy jest tu ktoś, kto zechciałby podjąć się stworzenia layout'u dla divxzone.org w zamian za reklamę jego serwisu?
DreeD
5.04.2004, 22:58:38
Ja tak troche OT... jak zwykle zreszta
@Supernova: udzielasz moze lekcji prywatnych? :wink:
Supernova
6.04.2004, 12:05:04
Tak, ale tylko na terenie Lublina :wink:
Gonzo
4.05.2004, 22:16:56
Hej... Czy nikt nie ma już nic do powiedzenia na ten temat?
MarcinJarek
5.05.2004, 10:46:49
No ale też trzeba przynzać że Trening Czyni Mistrza!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.