Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza sklepu - zamówienia
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
paaax
Witam serdecznie,

Jestem w trakcie projektowania bazy danych dla małego sklepu. W zasadzie wszystko już mam ładnie rozplanowane, natomiast zastanawia mnie jedynie jedna rzecz. Mam encję zamówienia, gdzie przechowuję informacje o danym zamówieniu, w skład danego zamówienia może oczywiście wchodzić wiele różnych produktów. Może się jednak zdarzyć, że klient zamawia kilka rzeczy, z których jedna będzie dostępna dopiero za miesiąc. Wysyła mu się wówczas dostępne towary, a te niedostępne kolejną przesyłką po miesiącu. I teraz moje pytanie: w jaki sposób najlepiej przechowywać informacje o niezrealizowanych do końca zamówieniach? Najpierw myślałem o zwykłym atrybucie "status" w zamówieniach, ale to daje zbyt mało informacji o tym, jakie produkty zostały wysłane, a jakie nie. Da się to jakoś zgrabnie rozwiązać?
wonski
Kiedyś stosowaliśmy mix postaci:
- komentarze do zamówienia niewidoczne dla klientów (informacja co, jak, po co i dlaczego)
- pole wyboru, informujące że zamówienie nie zostało do końca zrealizowane (dzięki niemu zamówienie leci na listę do zamówień częściowo zrealizowanych)
- data przewidywanej dostawy (wtedy system ma przypomnieć o zamówieniu)
Gapollo
Wszystko zależy o tego, jak często taka sytuacja ma miejsce. Jeśli jest to typowe, czyli sklep obsługuje stałych odbiorców zamawiających często towary to zrezygnowałbym z układu nagłówek/linijki zamówienia w osobnych tabelach na rzecz kolejki zamówień, czyli wszystkie jeszcze niezrealizowane do "jednego wora". Jeśli sporadycznie to roważ przepisywanie niezrealizowanych pozycji do nowego (dokumentu) zamówienia oczywiście za potwierdzeniem przez klienta czy chce to przepisać czy zrezygnować.
Jesli nie chcesz dużo zmieniać założeń to zamiast pola status zastosuj numer listu przewozowego będziesz miał wszystkie informacje czy i kiedy został towar wysłany, dostarczony itp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.