Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]ZF Acl Auth i uzytkownicy
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
trylas
Chcialbym skonstruowac system umozliwiajacy zalogowanie uzytkownika, rozpoznanie roli jaka uzytkownik pelni w systemie i przypisanie mu konkretnych zasobow. Szczegoly poszczegolnych etapow sa w manualu (i nie to jest istota ) a pytanie moje dotyczy jak zrobic to prawidlowo - zgodnie ze sztuka?

1. Czy sprawdzac czy uzytkownik jest zalogowany w bootsrapie? (jesli nie wyswietlac widok goscia)
2. Czy po zalogowaniu wyciagac z bazy role i trzymac je w sesji - i na tej podstawie udostepniac zasoby?

Szukalem na forum ale nie znalazlem opowiedzi na powyzsze pytania.
batman
Ja to rozwiązałem przy pomocy plugina. W pluginie sprawdzam czy użytkownik jest zalogowany oraz czy rola, do której jest przypisany, ma odpowiednie prawa dostępu dla aktualnego zasobu. Jeśli użytkownik nie jest zalogowany lub nie ma dostępu, to w zależności od projektu, przekierowuję go na stronę logowania, stronę 404 lub stronę główną.

edit
Zapomniałem odpowiedzieć na Twoje pytania.
1. Nie, nie rób tego w bootstrapie, tylko w pluginie.
2. Po zalogowaniu się zapisujesz dane do mechanizmu przechowywania danych w Zend_Auth i na tej podstawie udostępniasz zasoby.
trylas
dzieki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.