Od jakiegoś czasu bawię się OP, i nie mam wiele doświadczenia. Podejrzewam, że problem jaki mam był już tu omówiony, ale że nie za bardzo wiedziałem co wpisać w pole "Szukaj", zdecydowałem stworzyć nowy temat.
Chciałbym stworzyć klasę bazową/podstawową (nie wiem jak to nazwać) która będzie mi pozwałała ładowac różne podklasy, i umożliwiać swobodny dostęp z każdej takiej podklasy do metod innej klasy dziedziczącej po tej podstawowej. Dla ilustracji:
// zakładam ze mam jakaś klasę main, i 2 klasy dziedziczące po niej a,b $main = new main; // klasa main jest tak napisana ze do klas a i b mogę odwoływać się w następujący sposób $main->a->someMethodFromClassA(); $main->b->someOtherMethodFromClassB(); // i teraz to czego nie wiem, czyli jak zrobić żebym mógł w klasie b korzystać z metod klasy a class b extends main { public function test() { $this->a->someMethodFromClassA() //jak to zrobić
} }
Generalnie wystarczą mi jakieś wskazówki, ale jakby ktoś miał trochę czasu i wrzucił jakiś przykładowy kod byłbym baaardzo wdzięczny.