Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Korzystanie z dwóch baz danych (na tym samym serwerze)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrados
Witam,

Mam powiedzmy dwie bazy danych, na tym samym serwerze (przy czym każda ma innego usera i hasło) i po raz pierwszy muszę zadziałać na nich obydwu w jednej kwerendzie i zupełnie nie wiem jak to się robi. Tzn. wiem, że oddziela się nazwę bazy danych od tabeli kropką, np. db1.table ... db2.table ale .... jaki uchwyt połączenia mam zapodać? Jest np. takie coś:

1. //połączenie z db1:
  2. $conn1=mysql_connect("localhost","db1_user","db1_pass") or die(mysql_error());
  3. mysql_select_db("db1",$conn1)or die(mysql_error());
  4.  
  5. //połączenie z db2:
  6. $conn2=mysql_connect("localhost","db2_user","db2_pass") or die(mysql_error());
  7. mysql_select_db("db2",$conn2)or die(mysql_error());
  8.  
  9. //no i teraz powiedzmy, że chcę w db1 stworzyć tabelę LIKE tabela w db2, co mam zapodać jako uchwyt połączenia? $conn1 czy $conn2?
  10. $result=mysql_query("create table db1.some_table LIKE db2.some_table",$conn1) or die(mysql_error());
  11.  
  12. //tu podobny problem:
  13. $result=mysql_query("CREATE TABLE db1.some_table SELECT * FROM db2.some_table",$conn1) or die (mysql_error());
  14.  

(pytania w kodzie powyżej smile.gif )
erix
Nie oddzielaj niczego kropkami, połączenie jest tu niezależne. winksmiley.jpg
konrados
no to wtenczas mam błąd:
You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'some_table SELECT * FROM db2 some_table' at line 1

przy kodzie:
  1. $result=mysql_query("CREATE TABLE db1 some_table SELECT * FROM db2 some_table",$conn1) or die (mysql_error())

sad.gif

Blame
A spróbuj bez podawania zmiennej $conn1 w zapytaniu.
konrados
To samo.
Może być, że to z powodu tego, że moja wersja mysql to 4.0 ? No chyba nie co? To są podstawowe komendy przecież...
erix
A wiesz o tym, że przy jednym mysql_query możesz wywołać tylko jedno zapytanie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.