Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Sprawdzanie w bazie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adrianozo
Witam.
Dopiero zaczynam pisanie w PHP z MySql więc prosiłbym Was o pomoc.
Muszę sprawdzić czy w bazie danych istnieje id 1 jeżeli tak to coś robi, a jeżeli nie to robi coś innego.

Mam skrypt który to sprawdza, ale nie potrafię wstawić tego we własny skrypt.
Mógłbym prosić Was o pomoc?
Z góry dziękuję smile.gif

Kod odpowiadający za sprawdzenie czy w bazie istnieje rekord o id=1
  1. <?php
  2. if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM tabela WHERE id='1'"))>0)
  3. {
  4. echo 'Rekord o tym id istnieje';
  5. }
  6. else
  7. {
  8. echo 'Rekord o tym id nie istnieje';
  9. }
  10. ?>

Mój skrypt:

1. <?php
  2. $connect = mysql_connect('localhost', 'root', 'pass') or die('Nie mo&#x17C;na po#x142;&#x105;czyc si&#x119; z baz&#x105; danych. Przepraszamy za k#x142;opoty');
  3. $db = mysql_select_db('db') or die('Nie mo&#x17C;na po#x142;&#x105;czyc si&#x119; z baz&#x105; danych. Przepraszamy za k#x142;opoty');
  4. $tresc = addslashes($_POST['tresc']);
  5. $zapytanie = "SELECT `tresc` FROM `kontakt` WHERE `id`='1'";
  6. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  7. if($_SESSION['login']!=="admin" or $_SESSION['haslo']!=="haslo")
  8. {
  9. echo '<meta http-equiv="Refresh" content="1; url=index.php?page=paneladmina&wyloguj=1" />';
  10. }
  11. elseif(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM kontakt WHERE id='1'"))<0)
  12. {
  13. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt" method="post">
  14. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20">Kontakt</textarea>
  15. <br>
  16. <input type="submit" value="Edytuj">
  17. <input type="reset" value="Wyczy&#x15B;&#x107;">
  18. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr&#xF3;&#x107; do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  19. }
  20. else
  21. {
  22. $zapytanie = "INSERT INTO `kontakt` (`tresc`) VALUES ('".$tresc."')";
  23. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  24. echo '<center>Zak&#x142;adka kontakt zosta&#x142;a edytowanaADD<br><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr&#xF3;&#x107; do Panelu Administratora" onclick="history.go(-2)"></FORM></center>';
  25. }
  26. $zapytanie = "SELECT `tresc` FROM `kontakt` WHERE `id`='1'";
  27. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  28. if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM kontakt WHERE id='1'"))>0)
  29. {
  30. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt" method="post">
  31. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20">'.$wiersz[0].'</textarea>
  32. <br>
  33. <input type="submit" value="Edytuj">
  34. <input type="reset" value="Wyczy&#x15B;&#x107;">
  35. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr&#xF3;&#x107; do Panelu Administratora" onclick="history.go(-2)"></FORM></center>';
  36. }
  37. else
  38. {
  39. $zapytanie = "UPDATE `kontakt` SET `tresc` WHERE `id`='1'";
  40. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  41. echo '<center>Zak&#x142;adka kontakt zosta&#x142;a edytowanaEDIT<br><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr&#xF3;&#x107; do Panelu Administratora" onclick="history.go(-2)"></FORM></center>';
  42. }
  43. mysql_close($connect);
  44. ?>
arek88
  1. $dane=mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT id FROM tabela WHERE id='$_GET[id]'"));
  2. $id = $dane['id'];
  3. if($id!=1) { //id 1
  4. echo 'nie ma';
  5. } else {
  6. echo 'jest';
  7. }
Zosiek
a gdzie chcesz to wstawic??
adrianozo
O to chodzi, że to jest wstawione, ale nie działa tak jak chcę....
Zosiek
Cytat(adrianozo @ 11.11.2009, 12:37:10 ) *
elseif(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM kontakt WHERE id='1'"))<0)

Na pewno mniejsze od 0 questionmark.gif smile.gif
adrianozo
Właśnie nie tylko nie wiedziałem jak to ugryżć
Zosiek
Żeby warunek był spełniony wtedy gdy taki rekord istnieje to musi być większe od 0 smile.gif
W tym wypadku nigdy się nie spełni bo zakres jest <0, +nieskończoności)
Gdy == 0 to nie ma rekordu
gdy >0 rekord(y) istnieją
adrianozo
To mógłbym prosić o pomoc?
Zosiek
No ale w czym. Tam jest błąd po prostu. Zamiast
  1. elseif(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM kontakt WHERE id='1'"))<0)

daj
  1. elseif(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM kontakt WHERE id='1'"))>0)

@E
A tak w ogóle napisz co chcesz zrobić tym sryptem
adrianozo
Ale to jest tutaj:
  1. if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM kontakt WHERE id='1'"))>0)
  2. {
  3. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt" method="post">
  4. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20">'.$wiersz[0].'</textarea>
  5. <br>
  6. <input type="submit" value="Edytuj">
  7. <input type="reset" value="Wyczy&#x15B;&#x107;">
  8. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr&#xF3;&#x107; do Panelu Administratora" onclick="history.go(-2)"></FORM></center>';
  9. }
  10. else
  11. {
  12. $zapytanie = "UPDATE `kontakt` SET `tresc` WHERE `id`='1'";
  13. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  14. echo '<center>Zak&#x142;adka kontakt zosta&#x142;a edytowanaEDIT<br><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr&#xF3;&#x107; do Panelu Administratora" onclick="history.go(-2)"></FORM></center>';
  15. }
  16. mysql_close($connect);
  17. ?>

a co dać w takim razie tutaj:

1. elseif(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM kontakt WHERE id='1'"))==1)
  2. {
  3. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt" method="post">
  4. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20">Kontakt</textarea>
  5. <br>
  6. <input type="submit" value="Edytuj">
  7. <input type="reset" value="Wyczy&#x15B;&#x107;">
  8. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr&#xF3;&#x107; do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  9. }
  10. else
  11. {
  12. $zapytanie = "INSERT INTO `kontakt` (`tresc`) VALUES ('".$tresc."')";
  14. echo '<center>Zak&#x142;adka kontakt zosta&#x142;a edytowanaADD<br><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr&#xF3;&#x107; do Panelu Administratora" onclick="history.go(-2)"></FORM></center>';
  15. }
Zosiek
Ale co chcesz zrobic??
adrianozo
Skrypt ma działaś następująco:

Jeżeli nie mam w bazie danych id=1 to pokazuje okno dialogowe z dodawaniem nowego rekordu, a jeżeli w bazie danych jest id=1 to odczytuje zawartość treści z tego id i jeśli je zmienię i edytuje to zmieni się treść w bazie danych jak i na stronie. To jest założenie tego pliku. I do tego potrzebne mi jest to sprawdzanie czy w bazie istnieje to id=1.
Zosiek
Popierwsze nei wiesz chyba jak działa if i else
masz kod
  1. if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM kontakt WHERE id='1'"))==1){
  2. $pobierztresc=mysql_query("SELECT tresc FROM kontakt WHERE id='1'");
  3. $tresc=mysql_fetch_assoc($pobierztresc['tresc']);
  4. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=0" method="post">
  5. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="'.$tresc.'">Kontakt</textarea>
  6. <br>
  7. <input type="submit" value="Edytuj">
  8. <input type="reset" value="Wyczy??">
  9. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr?? do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  10. }else{
  11. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=1" method="post">
  12. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="Nowa tresc">Kontakt</textarea>
  13. <br>
  14. <input type="submit" value="Edytuj">
  15. <input type="reset" value="Wyczy??">
  16. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr?? do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  17. }

I w pliku do którego odnosi się formularz

1. if($_GET['edit']==1{
  2. // polecenie myslq insert into kontakt twoje nazwy kolumn tabeli VALUES twoje wartosci z czego id=1 i tresc=$_POST['tresc']
  3. }elseif($_GET['edit']==0{
  4. //Polecnien update id=1 i tresc=$_POST['tresc']
  5. }
adrianozo
  1. if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM kontakt WHERE id='1'"))==1){
  2. $pobierztresc=mysql_query("SELECT tresc FROM kontakt WHERE id='1'");
  3. $tresc=mysql_fetch_assoc($pobierztresc['tresc']);
  4. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=0" method="post">
  5. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="'.$tresc.'">Kontakt</textarea>
  6. <br>
  7. <input type="submit" value="Edytuj">
  8. <input type="reset" value="Wyczy??">
  9. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr?? do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  10. }
  11. else
  12. {
  13. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=1" method="post">
  14. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="Nowa tresc">Kontakt</textarea>
  15. <br>
  16. <input type="submit" value="Edytuj">
  17. <input type="reset" value="Wyczy??">
  18. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr?? do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  19. }
  20. if($_GET['edit']==1
  21. {
  22. $zapytanie = "INSERT INTO `kontakt` (`tresc`) VALUES ('".$tresc."') WHERE `id`='1'";
  23. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);// polecenie myslq insert into kontakt twoje nazwy tabel VALUES twoje wartosci z czego id=1 i tresc=$_POST['tresc']
  24. }
  25. else($_GET['edit']==0
  26. {
  27. $zapytanie = "UPDATE `kontakt` SET `tresc`, `data` WHERE `id`='1'";
  28. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);//Polecnien update id=1 i tresc=$_POST['tresc']
  29. }
  30. mysql_close($connect);
  31. ?>

Takie coś? nie wiem jak zrobić
  1. // polecenie myslq insert into kontakt twoje nazwy tabel VALUES twoje wartosci z czego id=1 i tresc=$_POST['tresc']

1. polecenie myslq insert into kontakt twoje nazwy tabel VALUES twoje wartosci z czego id=1
To zrobiłem, ale jak to
  1. tresc=$_POST['tresc']
Zosiek
INSERT INTO table_name (column1, column2, column3,...)VALUES (value1, value2, value3,...) <--- http://www.w3schools.com/PHP/php_mysql_insert.asp

Bo treść z formularza wysyłasz metodą POST wiec aby dodać ją do tabelki musisz ja z POST'a "wyjąc"

Po drugie

UPDATE table_name SET column1=value, column2=value2,... WHERE some_column=some_value <---- http://www.w3schools.com/PHP/php_mysql_update.asp
Blame
No musisz sobie ją zdeklarować czyli:
  1. $tresc=$_POST['tresc']; //deklarujesz sobie zmienną tresc.
  2. if($_GET['edit']==1
  3. {
  4. $zapytanie = "INSERT INTO `kontakt` (`tresc`) VALUES ('".$tresc."') WHERE `id`='1'";
  5. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);// polecenie myslq insert into kontakt twoje nazwy tabel VALUES twoje wartosci z czego id=1 i tresc=$_POST['tresc']
  6. }
  7. else($_GET['edit']==0
  8. {
  9. $zapytanie = "UPDATE `kontakt` SET `tresc`, `data` WHERE `id`='1'";
  10. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);//Polecnien update id=1 i tresc=$_POST['tresc']
  11. }
  12. mysql_close($connect);
  13. ?>

PS. niczego tutaj nie poprawiałem. To będzie twoje zadanie domowe winksmiley.jpg.
adrianozo
Takie coś? Chyba nie bardzo:

1. <?php
  2. $connect = mysql_connect('localhost', 'root', 'pass') or die('Nie mo&#x17C;na po#x142;&#x105;czyc si&#x119; z baz&#x105; danych. Przepraszamy za k#x142;opoty');
  3. $db = mysql_select_db('db') or die('Nie mo&#x17C;na po#x142;&#x105;czyc si&#x119; z baz&#x105; danych. Przepraszamy za k#x142;opoty');
  5. $tresc=$_POST['tresc'];
  6. if($_GET['edit']==1
  7. {
  8. $zapytanie = "INSERT INTO `kontakt` (`tresc`) VALUES ('".$tresc."') WHERE `id`='1', `tresc`='".$_POST['tresc']."'";
  9. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  10. }
  11. else($_GET['edit']==0
  12. {
  13. $zapytanie = "UPDATE `kontakt` SET `tresc`, `data` WHERE `id`='1', `tresc`='".$_POST['tresc']."'";
  14. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  15. }
  16. if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM kontakt WHERE id='1'"))==1)
  17. {
  18. $pobierztresc=mysql_query("SELECT tresc FROM kontakt WHERE id='1'");
  19. $tresc=mysql_fetch_assoc($pobierztresc['tresc']);
  20. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=0" method="post">
  21. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="'.$tresc.'">Kontakt</textarea>
  22. <br>
  23. <input type="submit" value="Edytuj">
  24. <input type="reset" value="Wyczy??">
  25. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr?? do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  26. }
  27. else
  28. {
  29. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=1" method="post">
  30. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="Nowa tresc">Kontakt</textarea>
  31. <br>
  32. <input type="submit" value="Edytuj">
  33. <input type="reset" value="Wyczy??">
  34. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr?? do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  35. }
  36. mysql_close($connect);
  37. ?>

Bo wyrzuca błąd

Kod
Parse error: syntax error, unexpected '{' in ...edytujkontakt.php on line 8

Linia 8 to
  1. {
Zosiek
Zanim napiszesz sprawdzaj kod
zapomniałeś zamknąć warinek if ) w linij 7
w linij 12 ma być elseif (warunek)
Widzę że musisz podstawy php się nauczyć bo tak daleko nie zajedziesz
adrianozo
  1. <?php
  3. $db = mysql_select_db('usr_sat258_2') or die('Nie mo&#x17C;na po#x142;&#x105;czyc si&#x119; z baz&#x105; danych. Przepraszamy za k#x142;opoty');
  5. $tresc = $_POST['tresc'];
  6. if($_GET['edit']==1
  7. {
  8. $zapytanie = "INSERT INTO `kontakt` (`tresc`) VALUES ('".$tresc."') WHERE `id`='1', `tresc`='".$_POST['tresc']."'";
  9. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  10. }
  11. elseif($_GET['edit']==0
  12. {
  13. $zapytanie = "UPDATE `kontakt` SET `tresc`, `data` WHERE `id`='1', `tresc`='".$_POST['tresc']."'";
  14. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  15. }
  16. if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM kontakt WHERE id='1'"))==1)
  17. {
  18. $pobierztresc=mysql_query("SELECT tresc FROM kontakt WHERE id='1'");
  19. $tresc=mysql_fetch_assoc($pobierztresc['tresc']);
  20. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=0" method="post">
  21. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="'.$tresc.'">Kontakt</textarea>
  22. <br>
  23. <input type="submit" value="Edytuj">
  24. <input type="reset" value="Wyczy??">
  25. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr?? do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  26. }
  27. else
  28. {
  29. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=1" method="post">
  30. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="Nowa tresc">Kontakt</textarea>
  31. <br>
  32. <input type="submit" value="Edytuj">
  33. <input type="reset" value="Wyczy??">
  34. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr?? do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  35. }
  36. mysql_close($connect);
  37. ?>

Mam pytanie czemu elseif jak zaraz jest if i drugie pytanie ja mam wszędzie domknięte klamry
Blame
  1. $zapytanie = "INSERT INTO `kontakt` (`tresc`) VALUES ('".$tresc."') WHERE `id`='1', `tresc`='".$_POST['tresc']."'";

1. $zapytanie = "UPDATE `kontakt` SET `tresc`, `data` WHERE `id`='1', `tresc`='".$_POST['tresc']."'";

oO co to ma być? Jakbyś przejrzał linki które zapodał zosiek parę postów temu albo jakiś podstawowy kurs MySQL to byś takich głupot nie pisał.
Zosiek
elseif($_GET['edit']==0) <-- brak nawiasu
if($_GET['edit']==1) <-- brak nawiasu

BO nie można dać warunku do else musi byś eleseif inaczej
If (cos) { cos2;} - Jeśli coś to zrób coś2
else {cos3; } - Jeśli nie coś to zrób coś3
elseif(cos4) { cos5; } - Jeśli nie coś ale jeśli coś4 to zrób coś5

I - Naucz się robić taby bo kod jest ciężki do czytani
II - Zacznij się uczyć php od "Hello World" a potem bierz się za PHP i MySQL (Pełno książek i poradnikó w necie)
III - Jeśli nie zauważyłeś tych błędów z ( ) i nie rozumiesz warunków if else elseif naucz się byle jakiego języka (PHP, C++, JavaScript etc.) bo wszędzie to występuje i patrz puntk II
IV - Masz strasznie brzydką składnie i nie umiejętnie wykorzystujesz wiadomości, których obstawiam że nie masz oraz wskazówek których ci udzieliłem i inni tez

Niestety jeśli nie rozumiesz nikt ci nie pomoże chyba że zapłacisz to wtedy każdy ci kod napisze od 0 i bez tłumaczeń

Blame Ma racje smile.gif

Naucz się PHP od podstaw a potem pisz tak "zaawansowane" projekty
adrianozo
Już nie pokazuje błędu, ale nie działa tak jak chcę...

Cytat(Zosiek @ 11.11.2009, 16:02:36 ) *
elseif($_GET['edit']==0) <-- brak nawiasu
if($_GET['edit']==1) <-- brak nawiasu

Właśnie sam do tego doszedłem smile.gif

EDIT:

Napisałem już nie jeden projekt w PHP. Uczę się PHP i MySql od sierpnia... przeczytałem wiele książek, poradników i kursów online, ale ja nie umiem na samej teorii, więc wziąłem się za pisanie. Akurat potrzebuje takiego kodu do projektu, na którym się uczę inaczej nie truł bym Wam wszystkim za przeproszeniem D**Y
Zosiek
Patrz post wyżej
adrianozo
Już to zrobiłem... ty też przeczytaj mój wcześniejszy post
Blame
Cytat(adrianozo @ 11.11.2009, 16:08:05 ) *
Już nie pokazuje błędu, ale nie działa tak jak chcę...

Może coś więcej? Rozwiń myśl proszę.
adrianozo
Cytat(Blame @ 11.11.2009, 16:14:24 ) *
Może coś więcej? Rozwiń myśl proszę.

To chyba przez zapytania... Coś wspominałeś wyżej
Blame
Tak, bo z obydwu zapytań, które podałem powinieneś usunąć ten fragment: `tresc`='".$_POST['tresc']."'
adrianozo
Czyli takie coś ogólnie:

1. <?php
  2. $connect = mysql_connect('localhost', 'root', 'pass') or die('Nie mo?na po#x142;?czyc si? z baz? danych. Przepraszamy za k#x142;opoty');
  3. $db = mysql_select_db('db') or die('Nie mo?na po#x142;?czyc si? z baz? danych. Przepraszamy za k#x142;opoty');
  4. $tresc = $_POST['tresc'];
  5. if($_GET['edit']==1)
  6. {
  7. $zapytanie = "INSERT INTO `kontakt` (`tresc`) VALUES ('".$tresc."') WHERE `id`='1'";
  8. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  9. }
  10. elseif($_GET['edit']==0)
  11. {
  14. }
  15. if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM kontakt WHERE id='1'"))==1)
  16. {
  17. $pobierztresc=mysql_query("SELECT tresc FROM kontakt WHERE id='1'");
  18. $tresc=mysql_fetch_assoc($pobierztresc['tresc']);
  19. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=0" method="post">
  20. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="'.$tresc.'">Kontakt</textarea>
  21. <br>
  22. <input type="submit" value="Edytuj">
  23. <input type="reset" value="Wyczy??">
  24. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr?? do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  25. }
  26. else
  27. {
  28. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=1" method="post">
  29. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="Nowa tresc">Kontakt</textarea>
  30. <br>
  31. <input type="submit" value="Edytuj">
  32. <input type="reset" value="Wyczy??">
  33. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr?? do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  34. }
  35. mysql_close($connect);
  36. ?>

Coś mus tutaj być nie tak bo usunąłem wszystkie wpisy w bazie i nie chcę dodać żadnego...
Blame
A po co to?
  1. $tresc=mysql_fetch_assoc($pobierztresc['tresc']);

wystarczy:
  1. $tresc=mysql_fetch_assoc($pobierztresc);
adrianozo
  1. <?php
  2. $connect = mysql_connect('localhost', 'root', 'pass') or die('Nie mo?na po#x142;?czyc si? z baz? danych. Przepraszamy za k#x142;opoty');
  3. $db = mysql_select_db('db') or die('Nie mo?na po#x142;?czyc si? z baz? danych. Przepraszamy za k#x142;opoty');
  5. if($_GET['edit']==1)
  6. {
  7. $zapytanie = "INSERT INTO `kontakt` (`tresc`) VALUES ('".$tresc."')";
  9. }
  11. {
  14. }
  16. {
  17. $pobierztresc=mysql_query("SELECT tresc FROM kontakt WHERE id='1'");
  18. $tresc=mysql_fetch_assoc($pobierztresc);
  19. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=0" method="post">
  20. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="'.$tresc.'">Kontakt</textarea>
  21. <br>
  23. <input type="reset" value="Wyczy??">
  24. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr?? do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  25. }
  26. else
  27. {
  28. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=1" method="post">
  29. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="Nowa tresc">Kontakt</textarea>
  30. <br>
  32. <input type="reset" value="Wyczy??">
  33. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr?? do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  34. }
  36. ?>

Po takim kodzie dodaje, ale gdy znajduje id=1 to nie pokazuje jego treści i nie edytuje tego
Blame
Linia 13:
  1. $zapytanie = "UPDATE `kontakt` SET `tresc`='$tresc' WHERE `id`='1'";
adrianozo
Dzięki wielkie smile.gif

Działa...

Jeszcze tylko jedna rzecz sad.gif

Dlaczego pokazuje napis Array zamiast zawartości tabeli tresc jak edytuje?
Blame
Zamiast mysql_fetch_assoc daj mysql_fetch_array.
adrianozo
Nie pokazuje już Array, ale nie odczytuje treści tylko pokazuje napis Kontakt
Blame
Spróbuj w linijce 21 dać:
  1. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="'.$tresc.'"></textarea>

albo
  1. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20"'>'.$tresc.</textarea>
adrianozo
W pierwszym przypadku nie pokazuje żadnej zawartości, natomiast w drugim znów Array
Blame
Aaa... już wiem ocb. łap, linia ta sama:

1. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20"'>'.$tresc['tresc'].'</textarea>
adrianozo
Teraz nie pokazuje nic sad.gif
Blame
Wkradł mi się apostrof, poprawione:
  1. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20">'.$tresc['tresc'].'</textarea>
adrianozo
Ja już zauważyłem wcześniej ten apostrof i usunąłem, ale mimo to nie działało
Zosiek
Zrób spowrotem
  1. $tresc=mysql_fetch_assoc($pobierztresc);

i daj
  1. $tresc['tresc']
adrianozo
Tak nie działa:

1. <?php
  5. if($_GET['edit']==1)
  6. {
  9. }
  11. {
  12. $zapytanie = "UPDATE `kontakt` SET `tresc`= '".$tresc."' WHERE `id`='1'";
  14. }
  16. {
  17. $pobierztresc = mysql_query("SELECT tresc FROM kontakt WHERE id='1'");
  18. $tresc = mysql_fetch_assoc($pobierztresc);
  20. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20">'.$tresc['tresc'].'</textarea>
  21. <br>
  23. <input type="reset" value="Wyczy&#x15B;&#x107;">
  24. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr&#xF3;&#x107; do Panelu Administratora" onclick="history.go(-2)"></FORM></center>';
  25. }
  26. else
  27. {
  29. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="Nowa tresc">Wpisz tre&#x15B;&#x107;</textarea>
  30. <br>
  32. <input type="reset" value="Wyczy&#x15B;&#x107;">
  33. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr&#xF3;&#x107; do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  34. }
  36. ?>
Zosiek
U mnie działa i wyświetla

Może w myslq masz pustą treść
adrianozo
U mnie działa tak:
(Jednocześnie podglądam bazę danych.)
Patrzę w bazę danych treść jest, wchodzę w edytujkontakt.php nic nie pokazuje więc zaglądam w bazę danych patrzę, a tam id 1 treść pusta

Zrzut bazy danych:

1. CREATE TABLE IF NOT EXISTS `kontakt` (
  2. `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `tresc` longtext character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,
  4. PRIMARY KEY (`id`)
  5. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=2 ;
  6.  
  7. --
  8. -- Zrzut danych tabeli `kontakt`
  9. --
  10.  
  11. INSERT INTO `kontakt` (`id`, `tresc`) VALUES
  12. (1, 'asadad');
Zosiek
  1. <?php
  5. if($_GET['edit']==1)
  6. {
  9. }
  10. elseif($_GET['edit']==2)
  11. {
  12. $zapytanie = "UPDATE `kontakt` SET `tresc`= '".$tresc."' WHERE `id`='1'";
  14. }
  16. {
  17. $pobierztresc = mysql_query("SELECT tresc FROM kontakt WHERE id='1'");
  18. $tresc = mysql_fetch_assoc($pobierztresc);
  19. echo '<center><form action="index.php?page=edytujkontakt&edit=2" method="post">
  20. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20">'.$tresc['tresc'].'</textarea>
  21. <br>
  23. <input type="reset" value="Wyczy&#x15B;&#x107;">
  24. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr&#xF3;&#x107; do Panelu Administratora" onclick="history.go(-2)"></FORM></center>';
  25. }
  26. else
  27. {
  29. <textarea name="tresc" cols="20" rows="20" value="Nowa tresc">Wpisz tre&#x15B;&#x107;</textarea>
  30. <br>
  32. <input type="reset" value="Wyczy&#x15B;&#x107;">
  33. </form><br><FORM><INPUT TYPE="button" VALUE="Wr&#xF3;&#x107; do Panelu Administratora" onclick="history.go(-1)"></FORM></center>';
  34. }
  36. ?>

Teraz dobrze na bank
adrianozo
Dzięki wielkie smile.gif
Działa yahoo.gif

Temat można CLOSE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.