Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
EdeusEx
Tak, czytałem artykuły o kodowaniu.

Mój problem polega na tym, że mam tabele z kodowaniem znaków ucs2_polish_ci, więc znaki w bazie wyświetlane są poprawnie. Gorzej z wyświetlaniem zawartości pól. Przeglądarka pokazuje ? zamiast poprawnych znaków. Dlaczego, skoro w bazie jest wszystko okej?

Kodowanie strony to windows-1250.
cojack
No właśnie stąd że masz windows-1250.

I nie czytałeś wszystkich artykułów. http://cojack.os-cms.pl/krzaki-na-stronie/258
EdeusEx
Tak, tylko że przy

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />

nie ma w ogóle mowy o wyświetlaniu polskich znaków ...
Lion_87
ustaw takie samo kodowanie
- strony
- pliku
- i możesz jeszcze dla mysql SET NAMES
Spawnm
Jak nie ma mowy jak jest:p
dałeś mysql_query('SET NAMES utf8'); ?
celbarowicz
jeśli używasz NOTEPADD++ w zakładce format jest kodowanie skryptu UTF-8. Czy kodujesz w ten sposób skrypt?
b4x
Zrzuć bazę sobie i wgraj jako latin2 ;-) albo daj

1. mysql_query('SET NAMES "latin2"');
EdeusEx
Ale co ma do rzeczy jak ja koduje skrypt? Nie pokazuje mi poprawnie opisów przedmiotów, choć w bazie jest "ś", na stronie jest "?", a jak dam to /ciach/ utf-8 jako kodowanie strony w znaczniki META to nie ma w ogóle polskich znaczków.
Spawnm
Widzę że nie chcesz współpracować , mimo że to tobie powinno zależeć... Jesteś wulgarny za co leci warn, temat wielokrotnie poruszany a i tutaj odpowiedz dostałeś. Zastosuj się do wszystkich rad a problem zniknie. Temat zamykam.
b4x
UTF-8 nie jest `/ciach/`. Pieprzone właśnie jest to co masz ;-) Gdybyś miał na utf-8 byś nie miał problemu.

Spróbuj w skrypcie dać tak jak mówiłem:

1. mysql_query('SET NAMES "latin2"');

//Powtarzasz samego siebie... daruj sobie takie posty.
//Spawnm
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.