http://instrukcja.opoka.org.pl/www-mail.html
Jednakże nie potrafię tego wykorzystać. Chodzi mi o to, by w wyznaczonym miejscu na stronie znalazły się 3 pola tekstowe: Imię i Nazwisko, Adres Email oraz tekst. Potrwierdzane przyciskiem wyślij. Po "kliknięciu" wyślij sprawdzone mają być pola mail i tekst. Wiadomość zaś ma zostać dostarczona na adres email: email@poczta.pl (adres później będzie zupełnie inny). Formularz, z którego zawsze korzystałem miał taką formę:
<?php // sprawdzamy, czy zmienna $submit jest pusta // wyświetlamy formularz echo "<table border=\"0\"><form method=\"post\"> <tr> <td>Imię i nazwisko: </td> <td><input type=\"text\" name=\"imie\" style=\"width: 250px\"></td> </tr> <tr> <td>Adres E-mail:</td> <td><input type=\"text\" name=\"email\" style=\"width: 250px\"></td> </tr> <tr> <td>Nazwa firmy:</td> <td><input type=\"text\" name=\"firma\" style=\"width: 250px\"></td> </tr> <tr> <td>Tel. kontaktowy:</td> <td><input type=\"text\" name=\"tel\" style=\"width: 250px\"></td> </tr> <tr> <td>Treść wiadomości:</td> <td><textarea name=\"tresc\" style=\"width: 250px; height: 100px\"></textarea></td> </tr> <tr> <td>Potwierdź: </td> <td><input type=\"checkbox\" name=\"potw\" />Zgadzam się na otrzymanie informacji handlowej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną.</td> </tr> <tr> <td> </td> <td><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Wyślij\"> </tr> </table>"; } // sprawdzamy, czy zmienne przesłane z formularza nie są puste // jeżeli powyższy warunek jest spełniony tworzona jest wiadomość // zmienna $message zawiera treść wiadomości $message = "<b>Wysłał:</b> $_POST[imie]<br/><b>E-mail:</b> $_POST[email]<br/> <b>Firma:</b> $_POST[firma]<br/><b>Tel:</b> $_POST[tel]<br/><br/><b>Treść wiadomości:</b><br/>$_POST[tresc]<br/><br/>----------------------------<br/>Zgadzam się na otrzymanie informacji handlowej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną."; // zmienna $header zawiera przede wszystkim adres zwrotny $from = "$_POST[imie_nazwisko] <$_POST[email]>"; $header = "From: $from\nReply-to: $from\nMIME-Version: 1.0\nContent-type: text/html; charset=UTF-8"; // funkcja mail() za pomocą której wiadomość zostanie wysłana // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia } // lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca else echo "<span style=\"color: #FF0000; text-align: center;\">Wypełnij wszystkie pola formularza! Nie zapomnij potwierdzić informacji handlowych!</span> <a href='kontakt.php'>Wróć do pisania</a> <br/>"; ?>
Niestety na tym serwerze nie działa...
Mam nadzieję, że w miarę jasno wytłumaczyłem problem, jeśli nie to czekam na ew. pytania. Pozdrawiam.