Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Problemy z progress bar
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dark_root
Chciałbym zrobić sobie progress bar w swoim uploadzie. Szukałem jednak sporo i nie znalazłem nic działającego. Może niektóre nie działają z powodu mojej miernej znajomości perl'a. Jednak zdaje mi się, iź postepuje zgodnie z instrukcjami.
Postanowiłem przykładowo skorzystać z Xupload. Zainstalowałem skrypt na serwie. jednak wyskakuje mi błąd 500 co do pliku znajdującego się w cgi-bin. Mój skrypt znajduje się tutaj http://www.rapidcar.pl/plik.html.
Wiecie co robię źle, ewentualnie znacie może jakiś inny działający skrypt, najlepiej z jakąś instrukcją?
xajart
Ja kiedyś w swoich skryptach wykorzystałem "progress bar" plugina uploadify do jQuery, bardzo łatwy w obsłudze i ma ciekawe rozwiązania, korzystam z niego do dnia dzisiejszego. Ale nie każdy lubi jQuery. 

Tutaj masz linka odnośnie błędu 500 w xupload
dark_root
Dzięki, bardzo fajny kod podałeś tongue.gif
Mam jednak z nim kilka problemów.
Po pierwsze, jak, zrobić, żeby się dało upoadować kilka plików naraz?
Nie chce mi też uploadować większych plików, ale to pewnie wina serwera, który ma jakieś założone ograniczenia.
xajart
Niestety coś ostatnio im nawaliła strona z dokumentacją i demem - tam było wszystko ładnie zaprezentowane.

HTML - przycisk:
Kod
<div id="fileUpload3"></div>

Skrypt uploadify (jQuery):

Kod
$(document).ready(function() {
    $("#fileUpload3").fileUpload({
        'uploader': 'uploadify/uploader.swf',
        'cancelImg': 'uploadify/cancel.png',
        'method': 'post',
        'script': 'uploadify/_upload.php',
        'folder': 'files',
        'fileDesc': 'Image Files',
        'fileExt': '*.jpg;*.jpeg;*.gif;*.png',
        'multi': true,
        'auto': true,
        'buttonText': 'Dodaj obrazek',
        'sizeLimit': '5120000',
        'onError': function(event, queueID, fileObj, errorObj) {
                alert('error');
        }
    });
});

W dokumentacji masz opisane poszczególne pola, multi służy do blokowania opcji wyboru ilości plików, zaznaczenie jednego (false) lub kilku (true). sizeLimit określa maksymalną dopuszczalna wielkośc pliku (w przykładzie jest podane 5M) - choć jest to uzależnione od serwera jeżeli będzie miał 2M na plik, to Ci nie puści pliku 5M. Inne rozszerzenia znajdują się w dokumentacji (w PDF'ie)

Skrypt PHP, uploadu plików (z wersji 1.6.2)

Kod
if (!empty($_FILES)) {
    $tempFile = $_FILES['Filedata']['tmp_name'];
    $targetPath = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . $_GET['folder'] . '/';
    $targetFile =  str_replace('//','/',$targetPath) . $_FILES['Filedata']['name'];
    move_uploaded_file($tempFile,$targetFile);
} echo '1';

dark_root
Mam multi ustawione na true, jednak mimo wszystko nie działa. Jeżeli ktoś mógłby rzucić okiem na mój kod TUTAJ, lub nadesłać działającą wersje byłbym bardzo wdzięczny.
Problem rozwiązałem, edytowałem button we flashu i tam znalazłem kod, który za to odpowiadał. biggrin.gif
patryk9200
hehe też dołączam się do proźby, próbuję to zaimplementować ale według instrukcji najnowsza wersja nie działa....<br>
dark_root
Jak chcesz mogę Ci udostępnić button, który przed chwilą edytowałem.
patryk9200
już mi działa ;-) błędne ścieżki miałem;-) nie mogą być to ścieżki typu http:// czy www. tylko katalogi:
tu masz opisane co i jak:
http://codeigniter.com/forums/viewthread/109751/P45/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.