Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Sesje i połączenie z użytkownikiem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotr485
Mam taka tabele:

id
nazwa_galerii
id_katalog

i tabele katalog:

id, id_wlasciciel, nazwa_firmy

W sesji mam zapisane id_wlasciciel ktory sie zalogowal.
Przykładowo edytujac nazwe galerii id_katalog przechowuje w GET i mam taki problem, że jak zmienie w pasku adres get na innej firmy to jej dane tez moge edytowac - ale to oczywiscie nieporzadany efekt wiec zastanawiam sie jak skonstruowac zapytanie, aby id_katalog bylo powiazane z id_wlasciciel tak abym mogl ustawic ze np. id_wlasciciel = $_session

Więc jak powiązac id_katalog z id a pozniej id_wlasciciel - zawsze mam z tym problemy bo nie wiem np. jak wyglada moja tabela dla ktorej napisze zapytanie.

Prosze o pomoc - z gory dziekuje

MateuszS
pobierz zapytaniem wszystkie katalogi z id=session. Zapisz te id do tablicy. Potem przy edycji sprawdzaj np funkcja in_array czy $_get zawiera sie w tej tablicy. Jezeli tak - edytujesz, jezeli nie - komunikat. Ja to jakos inaczej u siebie robie ale glowa mnie boli i nie moge sobie przypominec a nie chce naklamac. Pozdrawiam
piotr485
Cytat(MateuszScirka @ 23.11.2009, 16:53:43 ) *
pobierz zapytaniem wszystkie katalogi z id=session. Zapisz te id do tablicy. Potem przy edycji sprawdzaj np funkcja in_array czy $_get zawiera sie w tej tablicy. Jezeli tak - edytujesz, jezeli nie - komunikat. Ja to jakos inaczej u siebie robie ale glowa mnie boli i nie moge sobie przypominec a nie chce naklamac. Pozdrawiam

W sesji mam zapisane tylko id_wlasciciela - czyli mówisz, że przy logowaniu się mam wysłac jako tablice wszystkie id_katalogow jakie zawiera ten wlasciciel ? Jeśli dobrze rozumuje ?

Jeszcze nigdy nieprzechowywałem zmiennych w sesji po za ta jedną i zbytnio nie wiem jak to zrobic - ale dobrze rozumuje ?
MateuszS
No w sumie dobrze, wytlumacze jeszcze raz.

Zalogowales sie i jestes w panelu czy gdzies tam. Teraz piszesz zapytanie. SELECT * FROM ... WHERE `id_wlasciciela`=$_SESSION['id_wlasciciela']
potem dajesz we while'u tablice do ktorej zapisujesz id'ki, przykladowo tak:

1. $i=0;
  2. while($w=mysql_fetch_assoc($z)) {
  3. $tablica[$i]=$w['id'];
  4. $i++;
  5. }

a potem przy sprawdzaniu czy ten katalog/news czy co tam chcesz zeczywiscie nalezy do tego usera

1.  
  2. if(in_array($_GET['id'],$tablica)) {
  3. // nalezy
  4. } else {
  5. // wlamywaciel!
  6. }

piotr485
aha w ten sposób wielkie dzięki człowieku :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.