Witam

Napisałem prostą klasę szablonu, która pobiera plik html przez file get contents, następnie wynajduje słowa np. {nazwa} i wstawia w nich treść przy pomocy str_replace. Nie wiem czy dobrze sobie to zorganizowałęm, ale np. dla modułu newsy całą zwaratość (dane newsów łącznie z ich wyglądem w html - wygląd też parsowany z pliku html wyglądu newsów) przerzuciłem do zmiennej $content, a następnie w pliku index.php, gdzie pobierałem zawartość klasą templatów, głównego pliku index.html (w pliku tym był główny wygląd strony - mianowicie kod ze znacznikami <head><body><html>) i w miejsce, gdzie powinna wyświetlać się treść (w pliku index.html wstawiłęm sobie {content}) to właśnie w tym miejscu podstawiałęm wartość ze zmiennej $content. Chciałem się zapytać, czy ta operacja nie będzie mocno obciążać procesora, gdyż treść przyporządkowana jest jednej zmiennej $content, a następnie umieszczana w pliku index.html z wyglądem głównym strony. Czy w momencie już wyświetlenia całej strony warto na koniec dodać $content=''; aby wyczyścić zmienną?

Ciężko mi to napisać, dlatego przedstawię jak mniej więcej to zdziała:
  1. <?php
  2. ####
  3. //moduł newsów news.php
  4. $content='';
  5.  
  6. //pętla pobierająca newsy i zapisująca do $content
  7. while()
  8. {
  9. $tplNews = new Template('newsy.html');
  10. $tplNews->assign('tytul',$sql->rows['tytul']);
  11. $tplNews->assign('tresc',$sql->rows['tresc']);
  12. $content.=$tplNews->show();
  13. }
  14. //
  15. ###
  16.  
  17. ##
  18. //index.php
  19. $tpl = new Template('index.html');
  20. $tpl->assign('content',$content);
  21. $tpl->show(1); // dla wartości 1 działa jak echo
  22. //
  23. ###
  24.  
  25.  
  26. //pliki szablonów
  27. ##
  28. //index.html
  29. <html>
  30. <head>
  31. //meta tagi
  32. </head>
  33. <body>
  34. //divy dla prawego, lewego bloku oraz środkowego , w miejscu treści {content}
  35. </body>
  36. </html>
  37. //
  38. ##
  39.  
  40. ##
  41. //newsy.html
  42. <div>
  43. <b>{tytul}</b>
  44. {tresc}
  45. </div>
  46. //