Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Kilka pytań
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bubus_s
Witam Zadam kilka pytań na które chciałbym otrzymac odpowiedź zacznę od tych prostszych

1.Jaką galerie polecacie ma przy uploadzie tworzyc miniaturki aby miała kategorie i najlepiej żeby był coś z typu Lightbox ale nie koniecznie bo lightboxa dodam sam

2.Jak zrobic aktywację za pomocą e-mail wygląda to następująco Mam formularz tam wypełniam np autor e-mail i tresc wysyłam i pojawi się to na stronie dopiero gdy to zakceptuje na e-mail przyokazji wysyłało by na administratora czyli dla mnie e-mail z trescia i z tym kodem aktywacyjnym jak Ksiega gosci tylko ze wpis zostanie dodany po potwierdzeniu kodu na e-mail

3.Jak zrobic aby wyswietlała się ostatnia dodana rzecz bo mam baze mysql i jak zapisze cos tam to ok i jak wczytuje to mi pobiera wszystkie teksty z bazy a ja chce ostatnio dodany

Jak narazię tylko jak coś sobie przypomnę to napisze
b4x
1. Możesz zobaczyć to: http://fennecfoxen.org/pyxy/gallery

2. Jak zrobić aktywację? - Przy rejestracji generujesz powiedzmy np. jakiś hash czy dowolny ciąg znaków, zapisujesz do bazy, i przy okazji np. ustawiasz user_active = 0, później wysyłasz maila z hashem powiedzmy costam.pl/aktywacja?hash=ascjahidujasidjasi przy wejściu na stronę sprawdzasz w bazie czy taki hash istnieje i czy jest już aktywowany - jeśli nie to ustawiasz user_active = 1 i pozwalasz userom zalogować się tylko z user_active = 1

3. np. mysql_query ('SELECT * FROM costam ORDER BY id DESC LIMIT 1');
piotrooo89
1. tworzyć mini możesz za pomocą GD w php, pliki zapisujesz odpowiednio z nazwami np. zdj1.jpg i zdj1_mini.jpg no i ścieżki możesz wrzucać do bazy później już tylko wyświetlasz i robisz funkcjonalność lightbox'a.
2. no więc wysyłasz maila za pomocą mail, i generujesz jakiś link który ma w sobie ten kod, i od razu ten sam wygenerowany kod zapisujesz do bazy, dodajesz dodatkową kolumnę aktywna, i zależnie od tego czy kod z linka zgadza się z kodem z bazy aktywujesz dane pole (chodzi mi o logike boolowską). a treść do adma wysyłasz w ten sam sposób tylko na dodatkowy mail.
3. ORDER BY kolumna DESC LIMIT 1.
bubus_s
Dziękuje za tak szybką odpowiedz

Zaraz zerknę z tymi galeriami itp
1.b4x ta galeria co mi podałeś nie bardzo mi odpowiada miała byc to jakas prosta galeria z lightboxem jest taka fajna do joomli zwykła prosta galeria to co podales było by ok tylko przy podgladzie nie mam mozliwosci przegladania innych przycisk dalej i wstecz a odpowiedź piotrooo89 hmm wolał bym zastosowac jakis istniejący skrypt galerii ponieważ nie musiał bym tworzyc jedynie mógł bym sobie tą gotową mofyfikowac
2.Wszystko teoretycznie wiem jak bo czytałem a może jakiś kod macie bo to muszę lepiej zrozumiec pozatym to nie aktywacja kont tylko aktywacja tekstu np;ala ma kota i dopiero ala ma kota na podstronie np teksty wyswietli sie po aktywacji e-mail
3.Limit nic nie daje wtedy strona wyświetla się pusta już właśnie próbowałem
cojack
  1. SELECT * FROM tabela_z_testami ORDER BY kolumna_z_data_dodania DESC LIMIT 1
bubus_s
O co z tym chodzi
Cytat
ORDER BY kolumna_z_data_dodania

Kolumna z datą dodania
Ja w bazie mam tylko dwa pola
Cytat
"tresc" i "id"
piotrooo89
jak id masz auto increment to daj tak: ORDER BY id DESC LIMIT 1
bubus_s
Dobra działa to teraz
Jeszcze Pytanie 1,i 2

Bardziej zależy mi na 2
piotrooo89
no ale już dostałeś wyczerpujące odp. czego jeszcze nie wiesz?
b4x
@bubus_s - jeśli nie znasz odpowiedzi wciąż na pyt. 2 - zapraszam do lektury (masz nawet obrazki yahoo.gif !) :

http://www.learnphponline.com/scripts/emai...n-for-php-forms
bubus_s
No dobra postaram się z tym zapoznac chociarz wolał bym jak by było to po polsku
I ja chce aktywowac tresc nie konto no ale na tej samej zasadzie to działa ja zapewnie będe miał jakieś problemy jeszcze więc będe pytał ale pytanie jaką galerie polecacie z automatycznym generowaniem miniaturek ma byc do gotowy skrypt
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.